Voiculescu se încurcă în declarații

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și-a cerut scuze într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook pentru faptul că în timpul declarațiilor de presă referitoare la ordinul privind înmormântările ar fi „preluat o informație greșită”, și anume că nu există nici o prevedere în vreun ordin de ministru care să spună că nu era posibil până acum ca oamenii să fie îmbrăcați.

„Tocmai am avut declarații de presă. Din păcate, în cadrul întâlnirii am preluat o informație greșită și am insistat asupra ei în dialogul cu reporterii, lucru pentru care îmi cer scuze. Într-adevăr, așa cum mai mulți reporteri au semnalat, conform vechiului ordin de ministru, persoanele decedate în urma infecției cu SARS-CoV-2 „se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac”. Este o reglementare din data de 6 aprilie 2020 pe care nu o voi comenta, ci o voi modifica în cursul zilei de astăzi”, a scris ministrul, conform AGERPRES.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat joi că ordinul privind modul în care vor putea fi organizate înmormântările este în lucru, iar „cel târziu” vineri va fi semnat, el conținând toate modificările solicitate de reprezentanții cultelor.

Voiculescu a avut o întâlnire cu reprezentanții cultelor la Ministerul Sănătății referitoare la modificarea ordinului de ministru care reglementează accesul acestora la pacienții cu COVID-19 care sunt internați în spital și despre organizarea înmormântărilor.

„Ordinul de ministru este în lucru în acest moment. Cel târziu mâine va fi semnat. Va conține toate modificările care au fost solicitate de către reprezentanții cultelor. Va conține de asemenea câteva modificări, câteva reglementări suplimentare pe care Ministerul Sănătății le consideră necesare. Vorbim despre măsuri de protecție. (…) O reglementare valabilă de aproape un an de zile. Este vorba despre protejarea sănătății oamenilor și anume a celor care sunt implicați direct în tot ce întâmplă înainte de înmormântare și în timpul înmormântărilor. Toate solicitările cultelor vor fi incluse în noua formă a ordinului și vor fi de asemenea câteva reguli care trebuie respectate. Vorbim despre accesul preotului în spital, respectiv al pastorului în spital la pacienții care au nevoie. De asemenea, față de solicitările cultelor avem în vedere lucrul acesta și pentru aparținători, cu respectarea unor reguli foarte stricte. Credem că este bine ca pacienții care au nevoie de susținere să o primească atât din partea reprezentanților cultelor, cât și din partea unui aparținător. (…) Mai departe, pentru cei care vor să își ia adio de la cei dragi încercăm să facem în așa fel încât în condiții de siguranță acest lucru să fie posibil”, a spus Voiculescu.

El a afirmat că cel mai târziu luni ordinul va fi publicat în Monitorul Oficial. „Vom avea ordinul semnat mâine. Cel mai probabil fie mâine, fie luni cel târziu îl vom avea în Monitorul Oficial”, a susținut Voiculescu după întâlnirea cu reprezentanții cultelor.

El spunea că „nu există nici o prevedere” în vreun ordin de ministru care să prevadă că oamenii care au decedat în urma infecției cu noul coronavirus să nu fie îmbrăcați. „Nu există nici o prevedere în vreun ordin de ministru care să spună că nu era posibil până acum ca oamenii să fie îmbrăcați. Ce reglementăm prin noua formă a ordinului este ca acest lucru să poată să fie verificat de către familii. Este vorba despre o verificare care este reglementată în plus acum”, a explicat Voiculescu.

El a afirmat că vor fi în vigoare aceleași reglementări ca la adunările publice. „Știam de solicitare de câteva zile. (…) Reglementările rămân aceleași la nivelul înmormântărilor și al adunărilor publice. Lucrurile acestea țin mai puțin de MS. Sunt aceleași reglementări ca la adunările publice”, a susținut ministrul.

Vlad Voiculescu a spus că unul dintre punctele pe care le-a mai discutat cu reprezentanții cultelor a fost legate de protecția la slujbe. În opinia sa, în procesul de vaccinare cultele pot să aibă o contribuție semnificativă.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut