Voiculescu: Guvernul a aprobat instituirea cadrului legal pentru testarea COVID-19 în farmacii

Guvernul a aprobat joi instituirea cadrului legal în vederea testării pentru COVID-19 în farmacii, a anunțat  ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

„În ședința de guvern am aprobat instituirea cadrului legal pentru testarea în farmacii. În perioada următoare avem discuții la Ministerul Sănătății cu reprezentanții farmaciilor, pentru ca testarea cu antigen să se poată face în farmacii. E un pas important care merge spre testare în masă, testarea oricui are această nevoie, dorință. Ea se va putea face la un preț scăzut, negocierile sunt în curs. Avem, după ce ordonanța de urgență va apărea în Monitorul Oficial, și baza legală pentru acest lucru”, a precizat Voiculescu, citat de AGERPRES.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a explicat că farmaciștii vor face testare opțional, iar rezultatele pozitive vor fi încărcate în platforma de raportare.

„Această testare în farmacii a fost preluată după modelul altor țări și are ca scop să asigure accesibilitate cât mai largă a testării pentru populație pentru că ceea ce se întâmplă acum, când oamenii își cumpără teste cu un preț ridicat, pe care le fac poate corect, poate incorect și care nu sunt urmate întotdeauna de măsurile de izolare corespunzătoare reprezintă o necunoscută mare cu care ne confruntăm. Ceea ce se dorește este să fie teste accesibile în farmacii, testarea să o facă farmaciștii opțional, cei care doresc și cei care au spațiile corespunzătoare, pentru că am fixat în ordin și un spațiu de testare corespunzător. Rezultatele pozitive vor fi încărcate în platforma de raportare, pentru că este foarte important să știm ce se întâmplă, și de asemenea pacienții vor primi un flyer în care să fie informați asupra regulilor generale de abordare a infecției”, a mai spus Moldovan.

Ea a adăugat că pacienții depistați pozitiv în urma testelor din farmacii vor fi luați în calcul și în urmărire de către medicul de familie, cum se întâmplă cu pacienții depistați prin PCR.

„Ceea ce va fi foarte important să furnizăm pacienților este un ghid de activitate și de conduită, în cazul în care apar simptome de agravare. Vreau să atrag atenția: există pacienți care se testează, care sunt pozitivi și care evită să meargă din timp la spital și întârzie cât mai mult acest deznodământ și una dintre explicațiile pentru care noi întâlnim atât de multe cazuri severe la adulți, tineri, cu forme grave încă de la internare îl reprezintă și această întârziere a prezentării la medic. Deci, noi vom putea, odată cu această prezentare pentru testare în farmacii, să oferim primele informații de bază pacientului, care după aceea să știe care este parcursul. Este, iarăși, un algoritm pe care dorim să îl punem la îndemâna pacientului, să nu mai fie atât de multe necunoscute sau păreri non-medicale sau abuz de medicamente”, a adăugat Moldovan.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut