Vizita arhiepiscopului romano-catolic de Alba Iulia, ÎPS dr. Kovács Gergely, la Gherla

Duminică, 24 ianuarie 2021, creştinii gherleni au avut parte de o adevărată sărbătoare, prilejuită de prima vizită efectuată în oraşul lor de arhiepiscopul romano-catolic de Alba-Iulia, ÎPS dr. Kovács Gergely, prilej cu care la Catedrala Armenească din centrul oraşului a avut loc o slujbă religioasă de rit armenesc, oficiată de preotul Szakács Endre.

La Sfânta Liturghie, alături de creştinii armeni şi romano-catolici din localitate au fost prezenţi şi preoţii parohiilor armeneşti din zona Transilvaniei, dar şi unii membri ai comunităţii armeneşti din Cluj-Napoca.

În cuvântul său, înaltul prelat a mulţumit gazdelor pentru invitaţia lansată, exprimându-şi bucuria şi satisfacţia de a cunoaşte fostul Armenopolis. Cu ocazia  deplasării în frumosul oraş de pe Valea Someşului Mic a vizitat cimitirul armeano-catolic şi Biserica Romano-Catolică „Sf. Petru de Alcantara” de pe strada Bobâlna,  unde chiar în această perioadă se finisează lucrările de renovare, lăcaşul de cult urmând a fi resfinţit în cursul acestei primăveri. Înaltul oaspete a rămas plăcut impresionat de calitatea lucrărilor de reabilitare realizate în ultimii doi ani, perioadă în care enoriaşii romano-catolici au fost prezenţi în fiecare weekend la slujbele oficiate în Catedrala Armenească din Piaţa Libertăţii.

În timpul Sfintei Liturghii de duminică, 24  ianuarie, corul mixt, condus de  Molnár Árpád, a interpretat numai piese muzicale armeneşti, momente emoţionante ce au ridicat atmosfera generală a slujbei, catedrala fiind împodobită cu multe flori, creând un cadru sărbătoresc.

Evenimentul a fost onorat și de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vákár István, o prezenţă obişnuită la manifestările cultural-religioase ale sucursalei Gherla a Uniunii Armenilor din România. Preotul paroh Küsmödi Attila i-a mulţumit oaspetului pentru  vizita făcută la Gherla şi pentru onorarea prezenţei la liturghia armenească.

La sfârşitul slujbei, arhiepiscopul romano-catolic de Alba-Iulia, ÎPS dr. Kovács Gergely s-a întreţinut cu reprezentanţii comunităţilor romano-catolice şi armeneşti din Gherla şi a gustat din tradiţionala specialitate armenească, supa  de hurut (supă de urechiuşe – anganciabur), exprimîndu-şi dorinţa de a reveni în pitoreasca aşezare.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut