,,Visual Musicʼʼ – un concept inovator bine primit de publicul clujean

Vineri, 11 martie, de la orele 19, în sala Auditorium Maximum clujenii au fost delectați de simfonia notelor muzicale, a culorilor și a mișcărilor în pași de dans contemporan, în ținute vestimentare aparte. Corul și orchestra Filarmonicii de Stat ,,Transilvaniaʼʼ, dirijate de maestrul Cornel Groza, au adus pe scenă un spectacol diferit, produsul unei colaborări reușite cu designeri, dansatori, coregrafi și artiști audio-vizuali.

În semn de solidaritate cu inițiativa Eurocities, organizatorii evenimentului au difuzat un fragment din Simfonia a IX-a compusă în anul 1823 de Ludwig Van Beethoven reprezentând imnul Uniunii Europene.

Concertul a debutat printr-un moment muzical asistat de tehnologie, o prelucrare sonoră inedită a artistului multimedia și compozitorului Cătălin Crețu, urmat de prima prestație a corului Filarmonicii. Așa-numitul ,,cutremur sonorʼʼ inițial s-a dorit a fi o fotografie a realității actuale, diluate, însă, de puritatea păcii, a liniștii aduse apoi de muzică.

Pe parcursul interpretării, materialul vizual realizat cu măiestrie și autenticitate a fost proiectat pe un ecran aflat în spatele artiștilor. S-au distins imagini ale unor ținute vestimentare originale, aparținând unor tineri designeri extrem de talentați (Krista Baias, Corina Caravasili, Tünde Hegedűs, Roxana Oarga, Diana Rus, Noemi Szalkai, Daiana Stăncioiu), precum și momente de dans contemporan, aduse de Francesca Dulca, Roxana Florescu și Vasiana Sălăjan, în regia coregrafului Nicoleta Damian. Dansul a fost surprins într-un decor minimalist, care a pus și mai mult în valoare elementul artistic și grația feminității, în simplitatea și, totodată, curajul ei de a se exprima.

Susținând mesajul universal al păcii, imagistica a amintit de simbolurile îngerului și ale porumbelului, ,,albul transformându-se în culoare, niciodată în negruʼʼ, așa cum a precizat Silvia Sbârciu, manager general Filarmonica de Stat ,,Transilvaniaʼʼ.

Live performance-ul, semnat de Raluca Ciornea, a dezvăluit o anumită preferință pentru tiparul geometric și a completat armonios fiecare compoziție muzicală. Auditoriul a pătruns tainele muzicii prin intermediul imaginilor, preluate din sală chiar în timpul spectacolului și prelucrate printr-un soft inteligent, generator al mișcărilor. Responsabil regie lumini este Ligia Ghilea.

Interludiul a fost reprezentat de o nouă creație sonoră trecută prin filtrul tehnologiei moderne, urmată de a doua intrare glorioasă a coriștilor, acompaniați, de această dată, de orchestra Filarmonicii de Stat ,,Transilvaniaʼʼ, de asemenea sub bagheta dirijorului Cornel Groza. În această parte, publicul a avut ocazia de a audia, printre altele, opere susținute de soliştii vocali Roxana Chicidea, Radu Cîmpan și Ruben Ciungan.

Pe parcursul serii, în programul muzical s-au regăsit compoziții aparținând lui Claudio Monteverdi, Luca Marenzio, Carlo Gesualdo, Orlando di Lasso, Thomas Morley și Johann Sebastian Bach.

,,Visual Musicʼʼ, un concept care promovează sincretismul dintre domeniile artistice, a fost un experiment de succes, recompensat cu aplauze la scenă deschisă de către toate generațiile. Acest concept face parte din noua viziune pe care conducerea Filarmonicii clujene urmărește să o promoveze, pentru a aduce muzica și frumosul mai aproape de publicul larg și de a ne dovedi faptul că muzica clasică poate face parte din experiența noastră cotidiană, în diferite forme de manifestare.

Stagiunii Filarmonicii va continua vineri, 18 martie 2022, de la orele 19, prin concertul simfonic susținut de orchestră, care va acompania violonista Sarah Christian, sub bagheta dirijorului Henry Hao-An Cheng. Programul va cuprinde Concertul în Re major pentru vioară, op. 77, de Johannes Brahms și Simfonia nr. 9 în mi minor, op. 95, ,,Din Lumea Nouăʼʼ, de Antonín Dvořák.

Foto credit: Cristina Rădulescu

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut