Viermii de făină galbeni uscați, aliment nou în UE

Statele membre au aprobat, marți, 4 mai, o propunere a Comisiei Europene care permite utilizarea viermilor de făină galbeni uscați ca aliment nou.

Potrivit unui comunicat al CE, aceștia se pot consuma: ca gustare, sub formă de insecte uscate întregi, sau ca ingredient al unor produse alimentare, de exemplu sub formă de pudră în produse proteice, biscuiți sau produse pe bază de aluat.

Această primă autorizare de introducere a insectelor pe piața UE ca alimente noi are loc „în urma unei evaluări științifice riguroase efectuate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară”.

Conform comunicatului, strategia „De la fermă la consumator” identifică insectele ca „sursă alternativă de proteine care poate sprijini tranziția UE către un sistem alimentar mai durabil”. „Milioane de oameni consumă deja zilnic insecte. În plus, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), insectele sunt o sursă alimentară sănătoasă și foarte nutritivă, cu un conținut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre și minerale” – se precizează în comunicat.

Decizia oficială a Comisiei va fi adoptată în săptămânile următoare, menționează aceeași sursă.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut