Veste proastă pentru cei care scriu sau desenează pe clădiri

Persoanele care fac graffiti pe fațadele clădirilor publice, pe garduri sau pe obiectele din spațiile publice vor fi aspru pedepsiți, potrivit unei legi promulgate de președintele Klaus Iohannis.

Pentru a-i descuraja pe cei care fac astfel de desene în spațiul public, parlamentarii au decis înăsprirea pedepselor, astfel că imprimarea de însemne, înscrieri, desene sau imagini, fără drept, pe pereţii clădirilor şi pe garduri se va sancţiona cu amenzi cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei. De asemenea, conform legii, contravenientul este obligat să înlăture cele imprimate, cu redarea stării iniţiale a bunului sau refacerea acestuia, după caz. Această sancţiune se execută în termen de cel mult 15 zile calendaristice de la data la care devine executorie.

Actul normativ modifică şi completează Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, în sensul înăspririi sancţiunilor pentru faptele privind imprimarea de însemne, înscrieri, desene sau imagini fără drept pe pereţii clădirilor şi garduri, respectiv dezlipirea sau distrugerea afişelor şi reclamelor legal amplasate.

„În cazul neîndeplinirii obligaţiei prevăzute, autoritatea administraţiei publice locale pe a cărei rază teritorială s-a săvârşit contravenţia poate să reabiliteze din fonduri proprii bunurile afectate, având dreptul la acţiune în regres împotriva contravenientului”, stipulează legea.
Sunt prevăzute amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei pentru „dezlipirea sau distrugerea, fără drept, a reclamelor, anunţurilor şi afişelor legal expuse în locuri anume destinate”.

Actul normativ vizează şi abrogarea Legii nr. 554/2003 privind măsuri pentru asigurarea aspectului estetic al Capitalei şi al altor localităţi.

Legea intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

La Cluj-Napoca numeroase clădiri și ziduri sunt vandalizate cu desene graffiti. Pentru a opri acest fenomen, anul trecut, primăria a amenajat un perete de 81 de mp la podul de pe strada Aurel Vlacu din Mărăști pentru cei pasionați de artă urbană.

Cu toate acestea, „artiștii” au continuat să-și exprime creativitatea pe clădiri de patrimoniu din centrul orașului.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut