Vernisajul Galeriei permanente Bíró József la Centrul Cultural Evreiesc

Vernisajul Galeriei permanente a lui Bíró József (1907-1945), pictor reprezentant al Școlii Băimărene de Pictură, a avut loc duminică, la Centrul Cultural Evreiesc. Galeria este formată din numeroase picturi în ulei și lucrări de grafică, care vin din donația făcută de familia Biro, împreună cu alte documente de mare valoare, cum ar fi arhiva artistului Bíró József – caietele sale de desen, documente oficiale, scrisori. Evenimentul e de o importanță aparte pentru comunitatea evreilor clujeni, căci toată această arhivă va putea fi cercetată de către istorici, istorici de artă și reprezintă un material unic pentru istoria locală clujeană.  

În cadrul evenimentului au vorbit Dorel-Emil Ornescu, președintele Comunității Evreilor Cluj, dr. Dániel Lőwy, membru al Comitetului de Conducere a Comunității clujene, dr. Lucian Nastasă-Kovács, manager al Muzeului de Artă din Cluj și Adam Biro, invitatul de onoare, scriitor și editor de albume de artă, donatorul colecției Bíró (Franța).

„Bíró József a fost un reprezentant foarte puțin cunoscut al școlii de pictură de la Baia Mare, deși a fost un talent remarcabil, luând încă de la 7 ani lecții de desen de la pictorul Rhédey, iar la 18 fiind admis la Școala Superioară de Artă de la Budapesta. El nu a continuat în direcția picturii și a graficii, ci a fost mai mult atras de știință și a devenit un grafolog remarcabil și un istoric de artă de excepție. A scris despre castelele și conacele din Transilvania și a făcut și o inventariere completă a bibliotecii contelui Bánffy de la Bonțida, care consta în 30.000 de volume, care au fost complet distruse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”  a declarat dr. Dániel Lőwy, cercetător, chimist, prof. universitar și istoric al Transilvaniei. Din păcate, în ianuarie 1945, Bíró József a fost prins de membrii partidului ‘Crucilor cu Săgeţi’ şi împuşcat în Dunăre.

Adam Biro, născut în Ungaria, trăiește de cincizeci și șase de ani în Franța, dar toată familia lui provine din Transilvania, de asta, spune el, se simte aici ca acasă. În Franța, toate picturile lui József Bíró au fost catalogate drept picturi de dincolo, dar acum, aceste picturi au ajuns unde József Bíró nu e de dincolo, ci e acasă, a mai spus donatorul colecției, Adam Biro. Operele artistului József Bíró aparțin picturii peisagistice, din colecție nelipsind, însă, nici portretele. Artistul picta peisaje ce aparțin Transilvaniei secolului al douăzecilea, fără să trateze, în arta sa, teme iudaice. Întrebându-l pe Adam Biro cum au supraviețuit picturile unchiului său în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, acesta a răspuns că au supraviețuit din întâmplare, ele fiind răspândite în mai multe părți ale Europei, în Franța, Ungaria, la diferiți membri ai familiei, dar după război, părinții lui Adam au fost cei care le-au reunit și au format colecția. Adam a menționat că artistul József Bíró nu era preocupat de temele iudaice, el nefiind aproape deloc religios.

Centrul Cultural Evreiesc a fost deschis acum doi ani și se află în continuă dezvoltare. De la dr. Dániel Lőwy am aflat că centrul găzduiește o bibliotecă unică, axată mai ales pe lucrări despre Holocaustul din Transilvania de Nord și lucrări de iudaistică. Unele cărți, extrem de rare, sunt obținute de la Library of Congress, din Washington. De asemenea, există volume de amintiri, de istorie de familie, în cinci limbi (română, maghiară, germană, franceză și engleză) și în prezent se încearcă și catalogarea acestei biblioteci pentru a fi disponibilă și în varianta online.

„Fiind o comunitate foarte mică, restrânsă, formată din aproximativ 300 de persoane, noi trebuie să avem deschidere spre celelalte comunități, atât spre cea majoritară, cât și spre cele minoritare. Eu cred că aceste galerii permanente și accesul la bibliotecă vor facilita acest lucru și vor servi ca un fel de pod peste timp și culturi, ajutând la integrarea culturală a comunității evreiești” a mai menționat dr. Dániel Lőwy.

Evenimentul s-a încheiat cu un program muzical cu cântece tradiționale evreiești oferit de soliștii Ofelia și Gheorghe Eisikovits la voce și Ana Maria Magdalena Mureșan la pian.

Mara A. MUNTEAN

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut