Vernisaj: Expoziția „Arta sufletului din lumea nevăzută” la Galeria de Artă Făclia

Așa cum deja ne-a obișnuit, Galeria de Artă Făclia a găzduit marți, 26 noiembrie 2024, un eveniment cu totul deosebit, și anume vernisajul expoziției de pictură „Arta sufletului din lumea nevăzută” cu lucrări aparținând elevilor de la Liceului Special pentru Deficienți de Federe Cluj-Napoca. O bună parte dintre lucrări au fost realizate în cadrul atelierelor de pictură, coordonate de artistul plastic Camelia Moritz, iar o alta parte la școală sub îndrumarea profesorului Florin Morar. Elevii care expun la Galeria de Artă Făclia sunt: Anton Bucsa și Giorgiana Mureșan, elevi în clasa a XII-a, David Csordas, clasa a V-a, Maria Popovici, clasa a III a, Codruța Stoica, clasa a II-a, și Tiberiu Lingurar, clasa I. Prin proiectul Ferestre s-a oferit  spațiul Galeriei Făclia pentru ca elevii să se poată bucura de rezultatele muncii lor, dar și pentru ca talentul lor să fie cunoscut de cei care apreciază arta.

Anton Bucsa, un talent nativ la desen

 

La deschiderea vernisajului, artistul plastic Camelia Moritz a spus că proiectul „Arta sufletului din lumea nevăzută” a apărut din iubirea profesorilor și a pedagogilor de la Liceul Special pentru Deficienți de Federe pentru acești copii minunați. Artistul plastic clujean a apreciat seriozitatea copiilor și dedicarea profesorilor: „Ce am apreciat foarte mult la copii este că sunt foarte cuminți, foarte ordonați, foarte conștiincioși în ceea ce fac, lucruri pe care uneori în alte ipostaze și la alți copii nu le-am întâlnit. Un profund respect pentru toți pedagogii care se ocupă de ei! Se vede că aveți un suflet extraordinar. Toți copiii sunt foarte calzi, iar asta pe mine m-a surprins foarte mult. De fapt căldura lor se vede în imaginile pe care le găsiți în expoziție”.

Pe unul dintre elevii care au expus, Anton Bucsa, în vârstă de 20 de ani, artistul plastic clujean Camelia Moritz l-a descris ca fiind „un talent nativ la desen” și că mulți studenți de la o universitate de arte și-ar dori să aibă răbdarea, îndemânarea, perseverența de a face lucrări precum Anton. Invitat să vorbească, Anton a mulțumit pentru posibilitatea de a expune lucrările sale. El a recunoscut că până în clasa a IX-a nu era pasionat de pictură, de desen, chiar dacă avea talent: „Nu-mi plăcea cum desenez chiar dacă eram cel mai bun din clasă. Nu mă interesa pentru că eram conștient că sunt alții mai buni decât mine, sunt alții care nu au probleme cu vederea și cu siguranță pot să lucreze mai bine la detalii. Acest lucru m-a descurajat și nu m-am implicat atât de mult. În clasa a IX-a am vândut o pictură și din acel moment am început să desenez, să mă concentrez mai mult pe desenul meu.” Anton s-a arătat entuziasmat de felul în care arată lucrările sale expuse în expoziție.

Sunt profund emoționată de ceea ce au reușit să facă”

La rândul ei, directoarea Liceului Special pentru Deficienți de Federe Cluj-Napoca, profesoara Olimpia Lorelei Luca, a afirmat că atât ea cât și colegii săi îi văd pe copiii școlii ca pe propriii copii: „Noi nu suntem doar o școală, ci o familie mare, iar ca în orice familie încercăm să ne dezvoltăm abilitățile. Cum am văzut astăzi, arta nu are limite și dincolo de limita vizuală, pe care noi o avem, pentru că nu avem percepția luminii bună sau avem o vedere cu scotoame, deci existând diferite limitări, totuși noi reușim să facem artă și o facem din suflet. Pornim de la ideea că tot ceea ce facem reprezintă ceva. Copiii desenează ceea ce au simțit, ceea ce vine dinăuntru lor, o emoție, o stare pe care nu au putut s-o exprime în cuvinte au exprimat-o în lucrările lor”.

Profesoara Olimpia Lorelei Luca a spus că și-a dorit acest proiect deoarece și-a dat seama că potențialul acestor copii poate fi dus la alt nivel, adică dacă fac desen sau pictură ghidați, pot să realizeze adevărate opere de artă: „Sunt profund emoționată de ceea ce au reușit să facă într-un timp scurt. Ne bucurăm că am ajuns aici”. Totodată, aceasta și-a exprimat dorința de a implica și mai mulți copii ai liceului în ateliere de pictură sau desen: „Am dori să mergem și mai departe și împreună cu colegii mei artiști am vrea să dezvoltăm abilitățile și altor copii pe care îi avem în internatul școlii. Am vrea astfel să ajungem la o expoziție mai mare, iar pentru unii chiar să cream un drum în viață” .

Un posibil drum al împlinirii

De asemenea, jurnalistul Demostene Șofron a amintit celor prezenți că unii artiști consacrați deși s-au născut nevăzători sau cu deficiențe de vedere și-au depășit condiția și au reușit să transforme nevăzutul în meserie, să trăiască din munca lor, din artă vizuală: „Caude Monet, Edgar Degas și Vincent Van Gogh sufereau de presbiopie, cu alte cuvinte ceață peste ochi, abia distingeau lumina, culorile, și totuși au lăsat valori inestimabile”. Jurnalistul clujean i-a încurajat pe elevi să-și cultive talentul și să fie dispuși să muncească pentru a deveni artiști plastici: „Această muncă și această pasiune a voastră, a profesorilor și a celor care vă înconjoară cu atâta dragoste, hobby-ul se pot transforma într-o meserie și o realizare. Cultivându-vă talentul, printr-o putere de muncă dublată, puteți să ajungeți la acel nivel care să vă permită să urmați studiile de specialitate și să deveniți, la rândul vostru, artiști plastici, într-o împlinire, să deveniți profesori.

Coordonatorii proiectului „Arta sufletului din lumea nevăzută” sunt directoarea Liceului Special pentru Deficienți de Federe Cluj-Napoca, profesoara Olimpia Lorelei Luca și artistul plastic Camelia Moritz. Au sprijinit proiectul pedagogul Mirela Peștean, profesorul Florin Morar și instructorul de educație Zsuzsanna Horvath. Expoziția „Arta sufletului din lumea nevăzută” este realizată în cadrul proiectului Ferestre inițiat de Asociația Jad și susținut de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și poate fi vizitată la Galeriile Făclia, strada Clinicilor nr. 33 până în 29 noiembrie între orele 8 și 16.

TIA SÎRCA

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut