Vasile Dîncu: „În acest moment, este o criză politică majoră”

De aproximativ o săptămână, asistăm la o serie de bâlbâieli ale liderilor PNL, USR-PLUS și UDMR pe tema formării coaliției de guvernare. Reprezentanții celor trei formațiuni politice par să nici nu observe că țara intră într-un blocaj, preferând să își împartă, cu grijă, funcțiile.

Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD și proaspăt ales senator de Cluj, atrage atenția că nu este exclus să nu avem guvern până de sărbători. În acest moment, este o criză politică majoră, spune el.

„Din păcate, este un blocaj nu numai instituțional, pentru că este blocat și guvernul. Fostul premier Ludovic Orban și-a dat demisia din funcție după alegeri, ceea ce face ca Guverul pe care îl avem acum să fie unul cu drepturi limitate și care nu poate să ia o serie de hotărâri care sunt necesare de luat la finalul anului, cum ar fi prorogarea unor termene, decizii care țin de zona financiară, este vorba de posibilitatea de a da ordonanțe, mai ales că ne aflăm în epidemie Pe de altă parte, este un blocaj politic, pentru că ceea ce s-a spus înainte că se discută, adică numai programe și numai principii, nu este adevărat. De fapt, este numai bătălia pe scaune. O problemă majoră politică este aceea că cei doi președinți ai partidelor care au pierdut alegerile, PNL și USR-PLUS, trebuie să își salveze funcțiile și din această cauză trebuie să aibă funcția de premier sau de președinte al Camerei Deputaților

UDMR va obține ceva, oricum, pentru că fără ei nu se poate face această coaliție, deci UDMR va negocia, cei din UDMR nu își doresc neapărat funcții importante, dar vor negocia ministere, știu bine ce să negocieze”, spune Vasile Dîncu.

El consideră că, din păcate, chiar dacă se va trece peste această criză de moment, se va ajunge tot la un guvern de foarte slabă majoritate, vulnerabil, pentru că va avea o majoritate de opt sau zece parlamentari.

„Asta înseamnă că fără PSD nu se vor putea da legi organice, legile organice nu pot fi trecute decât cu două treimi în Parlamentul României și va fi destul de complicat datorită ideii lor de a elimina complet PSD de la putere. Nu este exclus să nu avem un guvern până de sărbători și de asemenea, nu este exclus ca până la urmă, președintele să fie obligat să găsească o altă soluție. E o criză politică majoră, în acest moment pentru că nu avem nici Parlament constituit și nici un guvern cu drepturi depline, ci avem un guvern interimar care are puține posibilități , după ce și-a dat demisia premierul, are puține posibilități de a acționa în situații de urgență, de exemplu”, mai spune Vasile Dîncu.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut