Vară cu scumpiri masive în toată economia românească

Managerii din economia românească văd o perioadă de creștere a activității în această vară, al cărei numitor comun este reprezentat de majorarea semnificativă a prețurilor, dar și de o relativă stabilitate a numărului de angajați.

În cadrul anchetei de conjunctură, realizată în luna iulie de Institutul Național de Statistică, managerii din industria prelucrătoare au preconizat, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producţiei, cu o creștere semnificativă în activitatea de fabricare a băuturilor. Referitor la numărul de salariaţi se estimează o relativă stabilitate, susținută și de creșterea preţurilor produselor industriale.

În activitatea de construcţii se preconizează o creștere moderată a volumului producţiei, precum și o oarecare stabilitate a numărului de salariaţi. Așa cum se întâmplă de prea mult timp, în acest sector se anticipează o creștere accentuată a prețurilor lucrărilor de construcții.

Managerii din sectorul de comerţ cu amănuntul au estimat următoarele trei luni vor fi marcate de o tendinţă de creștere a activităţii economice, astfel că volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de unităţile comerciale se vor majora. Angajatorii din domeniu prognozează pentru următoarele trei luni o creștere a numărului de salariaţi, dar și un avans serios al preţurilor de vânzare cu amănuntul.

Conform celor mai recente estimări, și cererea de servicii (cifra de afaceri) se va majora moderat în următoarele trei luni, concomitent cu creșterea preţurilor de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor. Și în acest sector se estimează că numărul de angajați va rămâne relativ neschimbat.

Reamintim că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut