Valul alfabetizării digitale a ajuns la Cluj

Peste 300 de persoane din diverse domenii de activitate și vor putea îmbunătăți competențele digitale în cadrul unui proiect de pregătire derulat cu fonduri europene de Asociația Patronilor și Meseriașilor Cluj și Asociația Cluj IT.

Cursanții vor proveni din domeniile de specializare competitivă/sectoarele cu potențial competitiv ridicat.

De asemenea, vor fi selectate minim 32 de întreprinderi care vor primi sprijin pentru digitalizare prin diagnoză organizațională, ateliere interne și coaching.

Președintele Asociației Patronilor și Meseriașilor Cluj, Augustin Feneșan a declarat că o parte din cursuri vor fi derulate de asociația pe care o conduce iar celelalte de Școala Informală. El a atras atenția că România se află printre ultimele țări din Europa la capitolul legat de folosirea facilităților digitale. „

La rândul său, Răzvan Voica, reprezentantul Școlii Informale de IT a spus că prin aceste cursuri se urmărește printre altele și nivelul de conștientizare a companiilor implicate despre importanța automatizării activităților pe care le desfășoară.

Președintele Cluj IT, Stelian Brad a precizat că preocuparea de a finanța aceste programe este de a putea ancora companiile la un alt timp legat de productivitate. „Trebuie să dezvoltăm și noi procese ca să fie productive pe toate fronturile, de la aprovizionare până la ieșire. Dacă nu sunt conectate la aceste fluxuri vom avea o problemă de competitivitate. Viitorul va fi al unor companii interconectate”, a spus Stelian Brad.

Proiectul denumit Acceleratorul Digital are ca principal obiectiv creșterea nivelului de digitalizare în rândul IMM-urilor, prin introducerea de cursuri și programe de învățare la locul de muncă în domeniul digitalizării, facilitând astfel adaptarea flexibilă a mediului de afaceri la evoluțiile tehnologice.

Proiectul face parte din strategia de conturare a viitorului digital al Europei, cu beneficii pentru întreaga societate, punându-i pe oameni pe primul plan și deschizând noi oportunități pentru întreprinderi. Soluțiile digitale sunt esențiale și pentru combaterea schimbărilor climatice și asigură tranziția către o economie verde.

În cadrul proiectului vor fi furnizate pachete de formare profesională destinate dezvoltării carierei angajaților din domenii competitive. Programul de formare profesională este compus din mai multe tipuri de cursuri de specializare și instruire în competențe cheie în domeniul alfabetizării digitale și tehnologiei informației și comunicațiilor: digitalizarea firmei pentru administratori; cost Controlling Procesualizat si Digital; analiza informatică de date pentru sisteme LEAN/QA/Logistică; marketing Social Media; competențe digitale avansate(Schimb de date structurate – Excel Avansat, Baze de date SQL; BD Aplicații, Aplicații de productivitate și schimb de date și gestionare documente – Pachet Office; Sharepoint; Gsuite); cursuri pentru specialiști IT– Consultant în informatică (Testare Manuală), cursuri pentru specialiști IT-Programator sistem informatic (Embedded C, Java Spring, React, Node.js, RPA, Python – Django, PHP)

Proiectul are o durată de 15 luni și un buget estimativ de 1 milion euro.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut