Valeriu Gheorghiță: Circa 500.000 de lucrători din sistemul medical vor fi vaccinați anti-COVID, în prima etapă

Președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță, a informat, vineri, că într-o primă etapă urmează să fie imunizați circa 500.000 de lucrători din sistemul medical.

„Vorbim de circa 500.000 de lucrători în sistemul medical, atât parte medicală, cât și nemedicală, și circa 3.500 de angajați în domeniul asistenței medico-sociale. Ceea ce înseamnă că, dacă vom avea un vaccin disponibil în perioada imediat următoare, în baza unui calendar de livrare, așa cum ele se preconizează, dar, repet, depinde de tipul vaccinului care va primi în final aprobare, probabil că vom avea 1 milion de doze disponibile în prima tranșă, doze care ne vor permite asigurarea imunizării, vaccinării, întregului sistem medical și medico-social”, a declarat Gheorghiță, la Palatul Victoria, într-o conferință de presă.

El a precizat că personalul din grădinițe va fi vaccinat în etapa a doua a campaniei. „Din grădinițe sunt programați în etapa a doua, fac parte din procesul educațional, din învățământ și sunt prevăzute în etapa a doua a activităților de vaccinare”, a explicat Gheorghiță.

Transportul vaccinului anti-COVID va fi asigurat de MApN, MAI și Ministerul Sănătății

Valeriu Gheorghiță  a informat că transportul intern al dozelor de vaccin anti-COVID va fi asigurat de ministerele Apărării, de Interne și al Sănătății.

„Transportul intern de la centrul național către centrele regionale și, ulterior, către centrele de vaccinare va fi asigurat prin mijloace de transport aeriene ale Ministerului Apărării Naționale și prin mijloace terestre din structurile MApN, Ministerului Sănătății și Ministerului Afacerilor Interne”, a declarat Gheorghiță.

Circa 1500 de medici și 4500 de asistenți, în echipele de vaccinare anti-COVID

În campania de vaccinare anti-COVID, care urmează să înceapă anul viitor în România, vor fi implicați aproximativ 1500 de medici și 4500 de asistenți medicali, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

„Estimarea legată de personalul care va fi înscris în echipele de vaccinare este de circa 1500 de medici, de circa 4500 de asistenți medicali și circa 1000 de registratori, la care se adaugă celelalte categorii de personal care vor avea în vedere organizarea persoanelor din apropierea centrelor de vaccinare, îndrumarea acestora, forțe de ordine și alte categorii de personal, servicii de curățenie”, a declarat Gheorghiță.

Referindu-se la costurile efective ale campaniei de vaccinare, acesta a opinat că vor fi „cu siguranță mult mai mici decât consecințele pe care această pandemie le are în momentul de față”. „Este un lucru absolut cunoscut că activitatea de vaccinare și vaccinarea ca măsură de prevenție a unei boli transmisibile este dovedită cost/eficiență, indiferent de tipul de vaccin de care vorbim. Consecința legată de apariția unor cazuri severe, internări, pierderi de vieți omenești, oprirea economiei, oprirea activităților sociale este de departe mult peste valoarea estimată a unei campanii de vaccinare”, a susținut Gheorghiță.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut