Valeriu Gheorghiță: 3.969 de persoane, testate pozitiv după prima doză de vaccin

Președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță, a precizat că 3.969 de persoane au fost testate pozitiv după administrarea primei doze de vaccin, iar 446 de persoane au avut test pozitiv după rapel.

Șeful campaniei de vaccinare a atras atenția asupra importanței respectării măsurilor de prevenție atât înainte, cât și după vaccinare, „pentru a obține beneficii maximale”, în condițiile în care este necesar un interval de timp până la obținerea de anticorpi.

„După prima doză, în perioada 27 decembrie 2020 – 21 februarie 2021, aproximativ 3.969 de persoane, reprezentând 0,49% din numărul persoanelor vaccinate cu prima doză, au fost testate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2. (…) Mediana timpului scurs de la momentul vaccinării până la momentul la care a fost depistată această infecție a fost de șapte zile, ceea ce înseamnă că persoanele respective au fost diagnosticate în intervalul de timp în care nu a apărut nivelul de anticorpi la un titru protector și, de asemenea, foarte probabil, vorbim de situații în care acele persoane erau fie în perioada de incubație la momentul vaccinării, fie au fost în faza de infecție asimptomatică sau au fost expuse ulterior momentului vaccinării, având în vedere că perioada de incubație pentru infecția cu SARS-CovV-2 este cuprinsă între două și 14 zile”, a precizat el, citat de AGERPRES.

Valeriu Gheorghiță a menționat că 95% dintre aceste persoane au fost vaccinate cu serul produs de compania Pfizer-BioNTech, 4,6% – cu vaccinul produs de Moderna și 0,4% – cu cel de la Oxford – AstraZeneca.

Totodată, 1.052 de persoane dintre cele care au fost diagnosticate cu infecție SARS-CoV-2 după administrarea primei doze s-au prezentat deja pentru efectuarea dozei de rapel. 172 de persoane au efectuat cea de-a doua doză în primele două săptămâni de la momentul vindecării infecției, iar restul de 880 de persoane au fost vaccinate după două săptămâni de la momentul vindecării infecției.

Pe de altă parte, 446 de persoane, reprezentând 0,08% din totalul persoanelor vaccinate cu două doze, au avut un test pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în perioada 17 ianuarie – 21 februarie. Toate aceste persoane au fost vaccinate cu serul produs de compania Pfizer-BioNTech, având în vedere că acesta este în momentul de față singurul tip de vaccin cu care se face rapel.

„Mediana timpului scurs de la administrarea celei de-a doua doze și până la data confirmării infecției a fost de patru zile. Reamintesc că beneficiile vaccinării ating valoarea maximă la cel puțin 7, 10, 14 zile, în funcție de tipul vaccinului, după administrarea celei de-a doua doze. Iarăși, accentuez importanța respectării măsurilor de prevenție, pentru că altfel putem să avem acel fals sentiment de siguranță și să ne expunem în diverse circumstanțe la infecția cu SARS-CoV-2”, a menționat el.

Pe de altă parte, Valeriu Gheorghiță a declarat că deși infecția de după vaccinare poate să aibă un efect de stimulare a răspunsului imun, recomandarea este să fie efectuată și cea de-a doua doză.

„Din punct de vedere medical, aș putea spune că dacă avem prima doză efectuată și ulterior suntem diagnosticați cu infecție SARS-CoV-2, evident că și această infecție are un efect de booster, practic, de stimulare a răspunsului imun. Recomandarea este la acest moment, cât se poate de clar, de efectuare și a celei de-a doua doze, după un interval care să respecte, bineînțeles, datele pe care noi le avem disponibile, 42 de zile pentru vaccinul produs de compania Pfizer, aproximativ 35 de zile pentru vaccinul produs de compania Moderna și până la 12 săptămâni pentru vaccinul produs de compania AstraZeneca, dar și după această perioadă se poate efectua cea de-a doua doză. Nu trebuie să limităm accesul persoanelor la vaccinare”, a spus el.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut