Valentin Cuibus: Da, profesorii sunt eroi!

A fi profesor este mai mult decât o meserie; este o vocație, o chemare, o pasiune pe care o ai și care face ca orice efort profesional – la clasă sau în cancelarie, în curtea școlii sau chiar în viața de zi cu zi – să pară atât de simplu și firesc încât orice presupuse eforturi sau sacrificii par inexistente.

Eforturi și sacrificii, însă, sunt, ele fiind, cred, și mai vizibile acum, în actualul context epidemic, dar și social și politic, în care a asigura salarii decente în educație înseamnă pentru guvernanți a… „bea banii în cârciumă”. Iar universul școlii, al educației e pe cât de complex și complicat, pe atât de onorant, încât toate provocările și eforturile nu ne sunt povară, ci menire și responsabilitate asumate prin dăruire, prin înțelegerea profesiei ca destin privilegiat” – spune candidatul PSD la Primăria Municipiului Cluj-Napoca, fostul inspector școlar general, profesorul Valentin Cuibus, într-un  mesaj adresat dascălilor clujeni.

Mesajul său vine ca urmare a unei postări în spațiul virtual, prin care un cetățean oarecare se întreba retoric: „Cu ce este mai erou un profesor decât o casieriță de la Kaufland?!”, postarea devenind virală și generând multe controverse.

„Răspund și eu public la acea întrebare: Da!, suntem și noi eroi! Nu diferiți, nu mai buni sau mai răi, însă, căci fiecare dintre cei care ne facem datoria suntem, mai ales acum, eroi – de la medici la pacienți, de la profesori la părinți și copii, de la consumatori la prestatori de servicii. Ne regăsim cu toții în aceleași provocări, impasuri și incertitudini, făcând ce ne stă în putință pentru a traversa cotidianul și, mai ales, a pregăti generația educată a anilor ce vin” – spune Valentin Cuibus.

În același mesaj, candidatul social democrat la Primăria Municipiului Cluj-Napoca mulțumește colegilor, dascăli, pentru colaborarea și pentru rezultatele obținute în învățământul clujean, în ultimii ani.

„Alături de voi, colegii mei, dascălii (cum îmi place mie să ne numim), am  reușit ani de-a rândul să arătăm ce însemnă echipă și să facem performanță – că a fost prin organizarea împreună a Olimpiadei Internaționale de Matematică la Cluj-Napoca, prin investiția profesională și sufletească împreună în copiii noștri care au devenit olimpici naționali și internaționali, prin  faptul că împreună am demonstrat că învățământul preuniversitar clujean este cel mai bun din România. Pentru toate aceste „împreună”, vă mulțumesc!” – spune Valentin Cuibus, adăugând că, foarte important pentru el și pentru noi toți „este să ne facem datoria civică și să mergem la vot în 27 septembrie”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut