Vaccinul împotriva variolei maimuței – direcționat și spre Cluj

România a primit joi, 15 septembrie, 5060 doze de vaccin împotriva variolei maimuței, în baza unui contract de donație încheiat între Ministerul Sănătății și Comisia Europeană.

„Dozele de vaccin vor fi direcționate către spitalele de boli infecțioase din București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Constanța. pentru realizarea imunizării la persoanele eligibile. De asemenea, aceste spitale pot transfera vaccinul, cu titlu gratuit, către alte unități sanitare județene sau de boli infecțioase, la solicitarea acestora, atunci când situația o impune” – informează Ministerul Sănătății.

Aceeași sursă menționează că persoanele vizate de vaccinarea post-expunere sunt contacții direcți ai cazurilor de infectare.

„Este recomandat ca vaccinarea să fie realizată cât mai curând după momentul expunerii: între 4 și 14 zile. Pentru finalizarea imunizării de bază este necesară o a doua doză de vaccin la un interval de 28 zile. Dacă prima doză nu se administrează în intervalul cuprins între 4 și 14 zile, e posibil ca vaccinul să nu prevină boala, dar severitatea simptomelor e mult redusă” – precizează Ministerul Sănătății.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut