Vaccinul anti-HPV, disponibil la medicii de familie și la DSP-uri

În primele 6 luni ale acestui an au fost utilizate 52.066 de doze de vaccin împotriva HPV, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătății, iar la data de 30 iunie 2022, în cabinetele medicilor de familie și în stocul direcțiilor de sănătate publică erau disponibile 56.841 doze de vaccin anti-HPV, informează Ministerul Sănătății.

Pentru imunizarea persoanelor de până la 14 ani sunt necesare două doze, iar pentru cele ce depășesc această vârstă câte trei doze. Vaccinarea împotriva HPV este gratuită și se realizează în cabinetele medicilor de familie, la fetele cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani, pe baza solicitărilor depuse. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcției de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare pentru imunizare – precizează sursa citată.

Conform Raportului privind vaccinarea anti – HPV realizat de Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 iulie 2022 au fost înregistrate la cabinetele medicilor de familie 30.201 solicitări de vaccinare (16.545 solicitări la vaccinarea anti HPV pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11-14 ani și 13.665 solicitări la vaccinarea anti HPV pentru fetele între 15-18 ani).

Ministerul Sănătății încurajează părinții să solicite informații medicilor de familie și celor de specialitate cu privire la beneficiile acestui tip de vaccinare, precizând, totodată, că vaccinarea anti-HPV este „cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin”.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut