Vacanță activă la Palatul Copiilor

După aproape doi ani de pandemie, activitățile Palatului Copiilor au revenit la normalitate. O normalitate amplificată de bucuria copiilor de a fi din nou împreună la cercuri, la concursuri, în excursii, tabere, festivaluri etc.

Dar, o mai bună descriere a acestei perioade, într-un scurt dialog cu directorul Palatului Copiilor, Valentin CUIBUS:

– Cum ați caracteriza anul școlar 2021-2022 la Palatul Copiilor din Cluj-Napoca?

– Cred că cel mai bine ar fi să îl descriem ca o încercare de revenire la normalitate. În sfârșit, după doi ani de activități online, activități care nu sunt cele mai potrivite pentru ceea ce se desfășoară la Palatul Copiilor, s-a intrat în activitate față în față. Asta înseamnă foarte mult și, de altfel, s-a și văzut prin numărul foarte mare de elevi care au participat la activitățile cercurilor, mult mai mulți decât au participat înainte de pandemie. Deci, se vede clar că a fost nevoie, că s-a dorit acest lucru, că toată lumea voia să se întâlnească, să socializeze.

Ăsta a fost primul semnal. Apoi, numărul foarte mare de concursuri care au fost și care sunt, încă, în perioada asta, iunie, iulie și chiar și august, pentru că activitatea de la Palatul Copiilor ține până în 30 august și începe apoi din nou din 15 septembrie. E o pauză de doar două săptămâni între cei doi ani școlari. Bineînțeles, se dau concedii în așa fel încât să se acopere ceea ce legea permite, la toți profesorii.

– Ce activități se desfășoară în perioada aceasta?

– În perioada asta sunt cursurile de înot, care continuă până în 15 iulie. Sunt apoi taberele, pe diferite profile: au fost tabere de karate, au fost tabere de pictură, de design, de grafică, acum taberele de foto, tenis de masă și dans modern. Vor începe tabere de engleză, de dans contemporan, apoi de ciclism montan. Deci activitatea va continua până la 26 august, când se încheie ultima serie de tabără. Și solicitările sunt, putem spune, neașteptat de mari.

– Ați avut, în acest an școlar, activități diferite față de anii trecuți?

– Nu. Nu s-a pus problema. S-a pus însă problema de a revitaliza totul, de a repune totul pe picioare și apoi ne vom gândi, în anii următori, la schimbarea profilului unor cercuri. Deocamdată era greu să faci o modificare, era greu să faci o apreciere a viabilității unui cerc sau comparativ cu un alt cerc, în condițiile în care activitățile au fost online.

– Care sunt cele mai solicitate cercuri?

– Sunt multe… Sunt cercurile sportive, care sunt foarte solicitate, în primul rând cel de karate, care are vreo 300 de elevi…

– Și rezultate….!

– Și rezultate incredibile, deci titluri mondiale, naționale, europene. Apoi sunt cercurile de limbi străine, care sunt foarte solicitate, sunt cele de dans modern, cele de pictură… Practic, toate sunt solicitate.

– Ați spus, la un moment dar, că intenționați să construiți, la Palatul Copiilor, o sală de spectacol…

– Deocamdată am rămas în faza de intenție. Am primit niște resurse de la nivelul Ministerului Educației, am modernizat, sau mai bine zis modernizăm, în perioada asta, partea de încălzire centrală la clădirea principală și la corpul II de aici, de asemenea, terenul de sport de la baza turistică din Băișoara se modernizează, dar deocamdată resursele, care sunt foarte mari, necesare pentru sala de spectacole, n-au fost obținute.

– Există șanse să reînființați, la Cluj, cercul de karting?

– Nu, și vă spun și de ce. Principalul motiv pentru care acest cerc s-a desființat este lipsa poligonului. Știți bine că s-au construit blocuri pe poligonul din Gheorgheni și, în consecință, nu ai unde să faci antrenamentele. Apoi, costurile de întreținere a unui astfel de cerc sunt foarte mari, să nu uităm că un kart este la 4.000-5.000 de euro, deci cât o mașină la mâna a doua. În condițiile astea, nu se pune problema. Dar principalul motiv nu sunt fondurile, ci lipsa terenului pentru antrenament.

– Cam câte premii au obținut în anul ăsta școlar membrii cercurilor de la Palatul Copiilor?

– E devreme de spus, pentru că foarte multe sunt abia în faza de finalizare, foarte multe competiții sunt în desfășurare în perioada asta, dar oricum e vorba de sute de premii la nivel național și chiar internațional, unele dintre ele.

– La ce să se aștepte, ca noutate, copiii, începând din anul școlar viitor?

– Nu vor fi cercuri nou înființate. Vom păstra toate cercurile existente, pentru că ele s-au dovedit funcționale. Cererea a fost foarte mare și în consecință vom păstra profilul cercurilor și numărul de cercuri la cele de anul ăsta.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut