Va intra ”Colectiv” pe lista scurtă?

Concurența artistică este, să recunoaștem, strânsă. Lista scurtă urmează să fie anunțată la 9 februarie, nominalizările devenind publice în 15 martie. Apoi, apoi urmează gala, programată anul acesta ceva mai târziu, pe 25 aprilie.

Ce va fi până atunci? Cu siguranță o lungă așteptare, la capătul căreia sperăm din suflet ca filmul regizorului Alexander Nanau să intre în marea finală a competiției film internațional.

Colectiv se bucură de critici favorabile în mai toată presa de profil și nu numai. Astfel, Time plasează filmul lui Nanau pe locul 2 în topul celor mai bune filme ale anului 2020. Caz în care concurența vine dinspre peliculele ”First Crow” (locul 1), ”The Trial of the Chicago 7” (locul 3), ”American Utopia” (locul 4), ”Lovers Rock” (pe locul 5), ”Emma” pe 6, producții care au intrat deja în prima urnă valorică, cel mai bun film, respectiv film internațional.

Mai trebuie spuse următoarele…”Colectiv” a fost numit documentarul european al anului 2020, alături de ele aflându-se alte două titluri des amintite, ”Another Round”, respectiv ”Corpus Christi”. Criticul britanic de film Peter Bradshaw a dat peliculei ”Colectiv” 5 stele din 5! În fine, ”Colectiv” este propunerea Centrului Național al Cinematografiei. Nu trebuie uitat că la Oscar 2020, documentarul ”Honeyland” (Macedonia) a fost nominalizat la ambele categorii, cel mai bun film internațional și cel ma bun film documentar, dar nu a câștigat nici măcar un premiu. Poate reușește ”Colectiv” ceea ce nu a reușit ”Honeyland”.

Demostene ȘOFRON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut