USR propune construirea unei maternități noi la Cluj-Napoca

USR propune înființarea la Cluj-Napoca a unei maternități care să corespundă standardelor de siguranță a pacienților corespunzătoare anului 2023.

Proiectul ar urma să fie implementat în cadrul unui parteneriat dintre Consiliul Județean Cluj și Primăria Cluj-Napoca iar ca surse de finanțare se indică bugetul local, bugetul județean, fonduri naționale dar și fonduri europene.

„Vreau ca acest oraș să aibă o maternitate la standarde actuale. Deși vorbim de servicii medicale bune nașterea nu este doar despre asta. Trebuie să gândim spitale de la zero pentru a asigura și confortul psihologic al părinților”, a spus consilierul local clujean USR, Adriana Cristian.

Ea a precizat că noua maternitate va fi concepută după principii ale medicinei moderne, în așa fel încât să permită și participarea tatălui la naștere, cu săli de travaliu care să asigure condițiile pentru ”nașteri blânde”, cu apă, lumini muzică, pentru un confort psihic al părinților, ar urma să aibă săli de curs pentru mame. ”. Toate acestea sunt menite să nu mai căutăm respectul în clinicile private”, a precizat consilierul local.

La rândul său, consilierul local Mihai Iepure a declarat că oportunitatea acestei maternități este stabilită prin măsura 4 din Strategia de Dezvoltare a județului Cluj în care se propune construcția unei noi maternități.

„În cele două secții de obstetrică, ginecologei și neonatologie se nasc aproximativ 4000 de copii pe an în clădiri care s-au construit în 1919. Alți 800-900 de copii sunt transferați al Cluj-Napoca din alte localități și au nevoie de îngrijiri speciale. Deși s-au făcut renovări în aceste secții, la o clădire din 1919 nu poți avea standarde la nivelul anului 2023 în ceea ce privește circuitele.

Întrebați de ce mai este nevoie neapărat de o maternitate nouă la Cluj-Napoca din moment ce sunt deja două astfel de unități ce oferă condiții optime la care se mai adaugă secții private dar și maternitățile din celelalte orașe din județ iar rata mortalități neonatală și post neonatală în județ este sub media pe țară, consilierul județean Mihai Iepure a spus că este foarte important să fie construite spitale noi în toată țara, precizând că asta nu înseamnă că „trebuie exclus Clujul să nu aibă spitale noi”.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut