USAMV Cluj-Napoca, parteneră într-un proiect care vizează „transformarea pășunatului într-o practică viabilă din punct de vedere economic”

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca reprezintă România, în calitate de partener, în cadrul unui proiect care susține fermierii prin promovarea unor soluții inovative care să ajute sistemele agricole bazate pe pășunat să devină viabile din punct de vedere economic. Obiectivul principal al proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), finanțat de Uniunea Europeană cu aproximativ 3 milioane de euro, este acela de a produce alimente mai sănătoase și cu un impact mai scăzut asupra mediului.

„România este reprezentată în cadrul proiectului de universitatea noastră, iar alături ne sunt fermieri din cadrul AgroTransilvania Cluster, precum și membri ai unor cooperative agricole de succes din Transilvania. Din păcate, în prezent asistăm la un declin pronunțat al pășunatului în România, ceea ce reprezintă o amenințare serioasă pentru viitorul acestor sisteme fragile de care depinde supraviețuirea unei dintre cele mai importante avuții naționale: biodiversitatea. De aceea, îi așteptăm alături pe toți cei care doresc să contribuie la transformarea pășunatului într-o practică viabilă din punct de vedere economic și prin care să fie susținute mediul și comunitățile rurale”, declară prof. dr. Mugurel Jitea, de la Facultatea de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare Rurală, din cadrul USAMV Cluj-Napoca.

„Observăm că sistemele agricole bazate pe pășunat dispar cu rapiditate în Europa. Pentru a inversa aceste tendințe negative este necesar să susținem, în calitate de consumatori, utilizarea unor produse agroalimentare provenite din ferme în care pășunea este utilizată în condiții prietenoase cu mediul”, precizează coordonatorul proiectului, dr. Arno Krause.

Proiectul G4AE, coordonat de Grünlandzentrum (Germania), se va derula pe o perioadă de 3 ani și jumătate, până în februarie 2026. Din consorțiul proiectului fac parte 18 parteneri din opt state membre UE, reprezentative pentru diferite practici de pășunat: Franța, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Portugalia, România și Suedia. Rețeaua se bazează pe o abordare ”multi-actor”, având în centrul preocupărilor fermierii și grupurile de fermieri reprezentativi, care vor lucra împreună cu mediul academic, consultanți, reprezentanți ai industriei agro-alimentare și ai grupurilor de consumatori, pentru a implementa soluții adaptate nevoilor locale.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut