Urmează o vară de coșmar: Scumpiri masive în toate sectoarele economiei

Managerii din economia românească estimează pentru următoarele trei luni o creştere accentuată a preţurilor în toate sectoarele: industrie prelucrătoare, construcţii, comerţ cu amănuntul și servicii, ceea ce va duce și la scăderea nivelului de trai din țară.


În cadrul anchetei de conjunctură, realizată în luna mai de
de Institutul Naţional de Statistică, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, o creştere moderată a volumului producţiei pe ansamblul sectorului, precum și o majorare importantă în activitatea de fabricare a băuturilor. Referitor la numărul de salariaţi se estimează o relativă stabilitate, susținută și de majorarea accentuată a preţurilor produselor industriale.

Potrivit estimărilor din mai, și în construcţii se va înregistra în următoarea perioadă o creştere a volumului producţiei. Managerii estimează și o majorare moderată a numărului de salariaţi, dar și un salt al preţurilor la lucrările de construcţii.

Managerii din sectorul de comerţ apreciază că începutul acestei veri va fi marcat de o tendinţă de creştere a activităţii economice, astfel că va spori și volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de unităţile comerciale. Angajatorii prognozează o creştere moderată a numărului de salariaţi, conjugată cu creşterea accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul.

Și cererea de servicii (cifra de afaceri) va creşte moderat în următoarele trei luni, ceea ce va concura la o relativă stabilitate a numărului de salariaţi. Însă, din păcate, și în acest sector economic preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea a tendinţă de creştere.

De remarcat că tendința de creștere accentuată a prețurilor în toate sectoarele economice a fost semnalată și în anterioara anchetă de conjunctură, realizată în luna aprilie a acestui an.

Reamintim că soldul conjunctural, indicatorul pe care se bazează acest tip de anchetă, arată percepţia managerilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut