Unsprezece focare de pestă porcină în Cluj

În această săptămână au fost stinse 38 de focare de pestă porcină în mai multe județe din România, însă nici unul în județul Cluj, unde continuă să existe 11 focare.

Deși în județul Cluj nu s-a reușit stingerea nici unui focar de pestă porcină africană (PPA), un aspect pozitiv este că nici nu au fost înregsitrate noi focare, așa cum s-a întâmplat în alte județe ale țării: Bihor, Maramureș – câte două focare; Gorj, Satu Mare, Sibiu, Suceava și Timiș – câte un focar. Cele mai multe focare au fosst stinse în județul Arad (20). La nivel național, există 368 de focare (9 în exploataţii comerciale, iar 4 în exploataţii comerciale de tip A), cele mai multe fiind înregistrate în județul Gorj (77).

De asemenea, în județul nostru nu a fost consemnat nici un caz nou de PPA la mistreți, așa cum s-a întâmplat în județele Botoșani – 2 mistreți găsiți morți, Buzău – un mistreț vânat, Maramureș – 7 cazuri, 2 mistreți găsiți morți și 5 mistreți vânați, Prahova – 6 mistreți găsiți morți și Timiș – 5 mistreți găsiți morți.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, în 31 iulie 2017 și până în prezent, la nivel național au fost diagnosticate 5.520 de cazuri la mistreți în 41 de județe, dintre care 21 de cazuri în județul Cluj (8 mistreți găsiți morți și 13 mistreți vânați). Reamintim că, în conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor. Cele mai multe cazuri de mistreți cu PPA au fost consemnate în Satu-Mare – 201 mistreți găsiți morți și 165 de mistreți vânați, Bihor – 247 de mistreți găsiți morți și 49 de mistreți vânați, Giurgiu – 210 mistreți găsiți morți și 105 mistreți vânați, Iași – 202 mistreți găsiți morți și 30 de mistreți vânați, Timiș – 276 de mistreți găsiți morți și 17 mistreți vânați și Arad – 194 de mistreți găsiți morți și 68 de mistreți vânați.

Pesta porcină africană este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților, care se propagă foarte rapid în populația porcină prin contact direct sau indirect. Boala nu are un tratament sau vaccin specific, iar singura modalitate de a opri răspândirea virusului este sacrificarea tuturor porcilor din regiunile infectate și instituirea carantinei. Mortalitatea este de 90-100%, iar boala provoacă pierderi economice mari din cauza depopulării catastrofale a fermelor de porci în zonele afectate prin decesul și sacrificarea lor, punerea în aplicare a măsurilor sanitare și impunerea restricțiilor comerciale. PPA este o boală transfrontalieră care se poate răspândi rapid de la o țară la alta.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut