UNICEF: Copiii care se refugiază din Ucraina, expuși unui risc crescut de trafic și exploatare

Copiii care se refugiază din fața războiului din Ucraina sunt expuși unui risc crescut de trafic și exploatare, avertizează UNICEF, amintind că traficanții „caută adesea să exploateze haosul mișcărilor mari de populație” și, cu peste 1,5 milioane de copii care s-au refugiat din Ucraina de la 24 februarie, și nenumărați alții care au fost strămutați din cauza violenței în interiorul țării, „amenințarea cu care se confruntă copiii este reală și în creștere”.

Potrivit unei analize recente realizate de UNICEF și Grupul de Coordonare Inter-Agenții împotriva Traficului de Persoane (ICAT), 28% dintre victimele identificate ale traficului de persoane la nivel global sunt copii. În contextul ucrainean, specialiștii în protecția copilului ai UNICEF sunt de părere că copiii „ar reprezenta probabil o proporție și mai mare de potențiale victime ale traficului, deoarece copiii și femeile constituie aproape toți refugiații care au ieșit din țară până acum”.

„Războiul din Ucraina duce la strămutări și afluxuri de refugiați masive – condiții care ar putea cauza o creștere semnificativă a traficului de ființe umane și o criză acută a protecției copiilor. Copiii strămutați sunt extrem de vulnerabili în fața pericolului separării de familiile lor, exploatării și traficului. Ei au nevoie ca guvernele din regiune să intervină și să instituie măsuri pentru a rămâne în siguranță”, a declarat Afshan Kahn, director regional UNICEF pentru Europa și Asia Centrală, citat într-un comunicat remis ziarului Făclia.

Potrivit UNICEF în România, peste 500 de copii neînsoțiți au fost identificați la trecerea din Ucraina în România între 25 februarie – 17 martie, dar numărul real al copiilor separați de familii, care au fugit din Ucraina în țările învecinate, este, probabil, mult mai mare.

Pentru a proteja și ajuta copiii și familiile care au fugit din Ucraina, UNICEF și UNHCR, în parteneriat cu guvernele și organizațiile societății civile, au înființat centre Blue Dot – spații sigure pentru copii și femei, care furnizează informații cheie familiilor care călătoresc, ajută la identificarea copiilor neînsoțiți și separați de familie și la asigurarea protecției lor.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut