Una dintre cele mai moderne școli din județ, inaugurată la Beliș

Directorul Școlii Generale „Avram Iancu” din Beliș, prof. Mihaela Mocean, a fost distinsă de mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei, cu Ordinul „Mihai Vodă”. Distincția i-a fost acordată în cadrul ceremoniei prilejuite de inaugurarea școlii după finalizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare, demarate cu trei ani în urmă. În același context, primarului comunei Beliș, Viorel Matiș, i-a fost conferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan”, pentru curajul de fi scris, susținut și sprijinit un asemenea proiect, prin care o școală este „atât de frumos pusă la punct”.

Slujba de sfințire a școlii a fost oficiată joi, la prânz, de ÎPS arhiepiscop și mitropolit Andrei, dimpreună cu un sobor de preoți, în prezența elevilor și dascălilor acesteia, a unor foști elevi și foști dascăli, părinți, invitați.

În cuvântul de învățătură de la finalul slujbei, ÎPS Andrei a subliniat importanța învățăturii în devenirea tinerilor.

„O predică rămasă peste veacuri de la Domnul Hristos este predica de pe munte. Printre altele, subliniază lucrul următor: Cel ce va face și va învăța, acela mare se va chema în Împărăția Cerurilor. Adică, dascălul care îi învață pe alții, mare se va chema în Împărăția Cerurilor. Citim tot în Sfânta Scriptură că înțeleptul Solomon, în Cartea Pildelor, zice: Învață pe copil cu purtarea pe care trebuie s-o aibă și nici când va îmbătrâni nu se va abate de la ea. Să-i învățăm bine, ca toată viața lor să țină seamă de învățăturile frumoase pe care le primim noi prin Sfânta Scriptură de la Domnul nostru Iisus Hristos” – spus mitropolitul Andrei.

Înaltpreasfinția Sa a amintit, în context, că „nu numai cărțile sfinte subliniază importanța acestei misiuni pe care o desfășoară dascălii în școlile noastre, ci și înțelepciunea omenească, descoperită tot de Sus”. „Un mare pedagog al vremurilor noastre, Comenius, în cartea sa, Didactica Magna, zice că omul, ca să fie om, trebuie format. Cine-l formează? Familia, Școala și Biserica. Cele trei instituții trebuie să-și dea mâna ca să îl formeze pe om. Omul ca să fie om trebuie să fie format (…).  Și atunci, cum să nu ne bucurăm când o școală atât de frumoasă a fost pusă la punct, în care an după an vor învăța tot alți copii și noi nădăjduim că vor ajunge și creștini buni și cetățeni buni ai acestei țări și familiști buni și oameni buni” – a spus mitropolitul.

ÎPS Andrei a mai amintit și că, „datorită unor cauze obiective”, foarte mulți tineri („unii zic că sunt 5 milioane, alții zic că sunt 8 milioane”) au plecat la muncă în străinătate și nu știm câți dintre ei se vor mai întoarce.. „O țară întreagă a plecat și de aceea secătuiește vlaga, puterea neamului nostru, și fiecare după puterea noastră ar trebui să  facem câte ceva ca acest lucru să se stopeze. Și cel mai important lucru de făcut este să le creăm locuri de muncă și modalități de a se realiza, tinerii, aici, în țara lor” – a mai spus ÎPS Andrei.

Pe lângă cele două distincții acordate directorului școlii și primarului comunei Beliș, la finalul slujbei,  ÎPS Andrei a dăruit și Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” Beliș un exemplar din Cartea Cărților – Biblia, adăugând urarea-rugăciune: „Să vă păzească Dumnezeu școala!”

„În general, spunem că școlile sunt motoarele comunității, școala este inima oricărei comunități. Cred că evenimentul care ne-a reunit astăzi aici este încă o dovadă că școala ne adună în jurul ei – iată: părinți, profesori, elevi directori de școli, primari. Pentru mine este o emoție în plus să revin aici, la Beliș, școala în care mi-am început activitatea în urmă cu peste 30 de ani. Să știți că și atunci școala din Beliș era o școală cu care ne mândream, pentru că avea o infrastructură invidiată de multe școli din județ. Dar dincolo de ziduri – care sigur că sunt importante, e important ca elevii să aibă condiții foarte bune -, cred că mai importantă e zidirea care se produce în interiorul lor. Eu am avut șansa, atunci, să ajung într-un colectiv de oameni extraordinari (…) și  echipa de profesori de atunci, de aici, din Beliș, am avut foarte multe rezultate cu elevii. Foarte mulți absolvenți ai școlii din Beliș intrau la liceele cele mai bune în vremea aceea, din Cluj, Pedagogic, Sanitar, Economic, și sunt oameni realizați, cu care ne mândrim. Vreau să-l felicit pe dl primar și administrația locală din Beliș, în primul rând pentru că a îndrăznit să scrie un astfel de proiect prin care să-și propună reabilitarea școlii și că a dus la bun sfârșit proiectul. Și chiar cred că trebuie să ne bucurăm la astfel de momente, când se renovează un sediu de școală, pentru că, așa cum spunea și ÎPS Andrei, pentru ca să rămână tinerii în comunități trebuie să le oferim condiții comparabile cu cele de la oraș. Sper ca tot ceea ce s-a construit aici pentru elevi să-i motiveze și să își dorească să fie performanți pe măsura condițiilor oferite, iar acest edificiu să facă tinerii să se așeze și să-și aducă copiii aici” – a spus inspectorul școlar general Marinela Marc, fost dascăl al Școlii Generale Beliș.

La rândul său, primarul comunei Beliș, Viorel Matiș, și-a exprimat satisfacția de a vedea împlinită așteptarea, de mulți ani, de a avea la Beliș „o școală care să se ridice la standardele celor de la orașe, la nivelul cerințelor actuale, pentru a putea asigura o educație la standardele europene”.

„Acest proiect, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală și din bugetul local, se ridică undeva la un milion de euro. Sălile de clasă, laboratoarele, biblioteca, sala și terenul de sport ale Școlii Gimnaziale «Avram Iancu» Beliș creează confortul necesar atât profesorilor, cât și elevilor. Mulțumim IȘJ Cluj pentru atenția cu care monitorizează activitatea școlii noastre, consilierilor locali și d-lui viceprimar pentru gândurile bune de a avea la Beliș o școală apropiată de standardele de educație moderne. Educația religioasă din școală ne îndeamnă să ne gândim la Dumnezeu și totodată prezența atât de însemnată a reprezentanților de frunte ai Bisericii certifică o relație foarte bună între Biserică și Școală. (…) Ca primar al comunei Beliș, îi mulțumesc lui Dumnezeu că am putut realiza acest obiectiv. În școală trebuie să fie și să existe o singură politică: cea a învățării permanente. În școală, durerea și tristețea de azi trebuie înlocuite cu bucuria și speranța de mâine. În timp ce dascălul se pregătește să apună, elevul trebuie să fie pregătit să răsară” – a spus primarul Viorel Matiș.

Invitată să spună câteva cuvinte despre școala din Belișul de altădată, d-na prof. Elena Marc, fost director al școlii, a avut cuvinte de apreciere la adresa celor care i-au fost colegi și, de asemeni, și-a exprimat mândria pentru reușitele celor care i-au fost elevi.

„Aici mi-am desfășurat 21 de ani de activitate, aici m-am desăvârșit profesional, lucrând într-un colectiv în parte permanent, de cadre didactice, în parte fluctuant, așa cum erau vremurile, și am reușit să mă perfecționez și să mă duc cu încredere la Cluj, atunci când a venit vremea, să fiu primită într-un colectiv la care nu mă așteptam să fiu așa bine primită, la Liceul Sanitar. Și când am întrebat: «Dar cum aveți încredere în mine, să-mi acordați atâtea sarcini și să-mi dați atâtea ore la clase terminale, la copii care vor să ajungă la Medicină?», mi s-a răspuns: «Noi te cunoaștem prin elevii tăi». A fost o mândrie deosebită pentru mine, eu să fiu cunoscută prin copiii care-au mers la Liceul Sanitar, în special elevele noastre care astăzi sunt asistente medicale și asigură sănătatea oamenilor. Apreciez inițiativa, riscul asumat și efortul depus de colectivul de organizare, de primar și directoare, pentru așa o lucrare grandioasă. În anii 70 când noi ne-am mutat aici, școala aceasta rivaliza cu multe școli din Cluj, la fel și colectivul de cadre didactice. Era un colectiv bine pregătit și ne-am străduit să lucrăm cu copiii bine îngrijiți de părinți, copii inteligenți, copii dornici de muncă, copii care au rezistat efortului fizic și intelectual la care au fost supuși în acea vreme (…). Ce-am făcut noi pentru elevii noștri? Am știut întotdeauna că nu este suficient să asimileze cunoștințele științifice la nivel maxim. Am știut întotdeauna că trebuie să devină oameni, indiferent unde vor ajunge și cât de înalte sunt școlile pe care le vor urma. Și pentru aceasta am încercat să le insuflăm și regulile morale, cum eram îndrumați, plus învățătura creștină” – a spus d-na Elena Marc, adăugând, în final, îndemnul pentru părinți, să se îngrijească de copiii lor, așa cum o făceau cei dn vremea în care domnia sa era dascăl în această școală.

Un îndemn similar a venit și din partea prof. Dumitru Marc, fost elev al școlii din Beliș, dascăl, aici, timp de 22 de ani, apoi inspector școlar, timp de 17 ani, în cadrul IȘJ Cluj. „Vă îndemn și eu pe toți să învățați așa cum au învățat elevii pe care noi i-am pregătit și care astăzi fac cinste economiei naționale. Avem absolvenți, profesori, mulți, avem ingineri, avem economiști, avem doctori, avem personal sanitar, Îi îndemn pe elevi și pe profesori să facă treabă, pentru că au o școală foarte frumoasă, iar pe părinții, să susțină școala” – a spus prof. Dumitru Marc.

Învățătoarea Olimpia Lehene, fost director al școlii, și-a amintit cum, cu trei ani în urmă, „când a apărut pe tapet acest proiect și dl primar, împreună cu d-na director, au făcut planurile reabilitării acestei construcții, au existat mulți sceptici în comunitatea noastră, până și printre noi, dascălii”. „Și iată că, astăzi, pot să-i mulțumesc lui Dumnezeu mai mult decât oricui că acest proiect s-a finalizat și este pus în fața noastră, a tuturor. (…) Să păstrăm ceea ce primim cu drag din partea lui Dumnezeu, astăzi. E o mare onoare pentru noi, este o mare bucurie și nu ne rămâne decât să prețuim, să păstrăm și să dăm mai departe așa cum primim ”, a spus înv. Olimpia Lehene, .

„Ne mândrim cu condițiile asigurate de școala noastră care, azi, concurează cu cele de la mediul urban. Avem un număr de 10 săli de clasă, două laboratoare de matematică-informatică și fizică-chimie, un nou teren de fotbal cu nocturnă. Lumina, căldura, numărul de mc aer per elev, cât și dotările, sunt dintre cele mai bune. Personalul didactic este calificat 100%, șapte dascăli dintre aceștia sunt cu gradul 1, doi dascăli cu gradul 2 și trei sunt cu gradul definitiv. Au primit calificativul foarte bine toate cadrele didactice. Frecvența este bună și școlarizăm toți copiii de pe raza comunei și nu numai. Nu avem elevi corigenți, iar în ultimii 5 ani au continuat studiile la licee și școli profesionale toți elevii. Beneficiem de transport pentru toți elevii, în funcție de necesități. Avem o colaborare bună cu părinții și elevii, cu IȘJ Cluj, cu primăria, poliția, Biserica și diferite organizații” – a declarat și directorul actual al școlii, prof. Mihaela Mocean, continuându-și apoi discursul cu o frumoasă portretizare a profesiei de dascăl.

Ultimul dintre vorbitori, părintele prof. univ. dr. Stelian Tofană i-a îndemnat pe cei prezenți să fie mândri, de la mic la mare, și să mulțumească lui Dumnezeu pentru „această pagină frumoasă” pe care toți au scris-o „în istoria acestui sat și-n istoria viitorului nostru, al tuturor, care sunt copiii”.

La finalul ceremoniei, un grup de copii din comună, împreună cu etnologul Răzvan Roșu, au susținut un scurt program artistic.

„Am fost dascăl al acestei școli, a fost primul meu loc de muncă. În 1998, când am terminat facultatea, am venit cu repartiție la Beliș și am fost foarte fericită să ajung într-o școală deosebită. Și atunci avea o infrastructură deosebită, era o școală relativ nouă, dar dincolo de clădirea în sine, era o echipă minunată de profesori, care făceau performanță. Am avut cele mai mari satisfacții profesionale în primii mei doi ani de activitate. Am obținut locul I pe țară cu un ansamblu folcloric și aveam copii care obțineau premii și mențiuni la olimpiadele și concursurile școlare. Elevii școlii de la Beliș ajungeau la cele mai bune licee din Cluj, deci era o mândrie pentru toți să fii profesor la Școala Beliș” – ne-a mărturisit, la finalul ceremoniei, inspectorul școlar general Marinela Marc.

De asemeni, fostul inspector școlar și, mai întâi, profesor al școlii, Dumitru Marc, și-a exprimat bucuria de a fi participat la un astfel de eveniment. „Am fost în această școală și am predat timp de 22 de ani. După 30 de ani am revenit astăzi cu mare plăcere în mijlocul locuitorilor comunei, în mijlocul elevilor Școlii «Avram Iancu». Sunt mândru că s-a realizat o asemenea construcție în comuna Beliș. Sunt mândru și sunt sigur că elevii acestei școli vor obține rezultate deosebite și vor ajunge să deservească ramurile economiei naționale, așa cum și ceilalți elevi care au terminat această școală au ajuns și sunt astăzi doctori, ingineri, profesori, medici, economiști” – ne-a declarat prof. Dumitru Marc.

⁕⁕⁕

La toate cele deja spuse mai trebuie adăugat că școala din Beliș, reabilitată și modernizată, poate concura acum cu cele mai moderne școli de oraș. Cu adevărat, cei care au realizat proiectul, dar și membrii comunității locale merită să fie mândri de școala lor.

Text și foto: M. TRIPON

Scoala-Belis-3 Scoala-Belis-4 Scoala-Belis-6 Scoala-Belis-7 Scoala-Belis-8 Scoala-Belis-9 Scoala-Belis-10 Scoala-Belis-11 Scoala-Belis-12 Scoala-Belis-16 Scoala-Belis-18 Scoala-Belis-19 Scoala-Belis-20 Scoala-Belis-14 Scoala-Belis-21 Scoala-Belis-22 Scoala-Belis-23 Scoala-Belis-24 Scoala-Belis-25 Scoala-Belis-26 Scoala-Belis-27 Scoala-Belis-32 Scoala-Belis-28 Scoala-Belis-30 Scoala-Belis-31 Scoala-Belis-47 Scoala-Belis-46
<
>

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut