Un vicepreședinte al UDMR condamnat pentru corupție încearcă să tranșeze scandalul legat de segregarea școlară pe criterii etnice la Huedin

Un reprezentant a UDMR, condamnat definitv pentru fapte de corupție, merge azi la Huedin să negocieze preluarea clădirii construită cu fonduri de la Budapesta și care a fost gândită pentru a fi mutați copiii maghiari din oraș de creșă și grădiniță. Vicepreședintele executiv al UDMR pe probleme de administrație publică, Anna Horvath, va avea o întâlnire cu aleșii  locali din oraș pentru a-i convinge cu privire la necesitatea preluării în regim de comodat de către Consiliul local al orașului a clădirii edificată în cadrul programului Ungariei de construire de școli și grădinițe în Transilvania și care stă sub semnul ideologiei de tip neofascist și neorevizionist-hibrid pe care liderul FIDESZ, Orban Viktor o promovează pentru prevenirea amestecului de rase. 

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local al orașului Huedin din 31 august a.c se află proiectul de hotărâre privind preluarea în folosință gratuită a unui imobil aflat în proprietatea Eparhiei Reformate din Ardeal în care ar trebui să se desfășoare activități de educație preșcolară cu predare exclusiv în limba maghiară.

Practic, copiii maghiari din grădinițele mixte din oraș ar trebui să fie mutați într-o clădire nouă ce a fost construită cu fonduri de la Budapesta de către Eparhia Reformată de Ardeal, formându-se astfel o unitate de învățământ cu predare în limba maghiară, dar care va fi finanțată de statul român.

Proiectul a fost pregătit pentru a fi aprobat în ședința din 12 august a.c. însă din cauza semnalelor trase de presă cu privire la faptul că un astfel de demers nu face decât să servească jocurilor lui Orban Viktor în Transilvania ședința de consiliu local programată pentru acea dată a fost revocată.

Se pare că UDMR nu renunță la proiect și încearcă să forțeze adoptarea acestuia astfel încât copiii maghiari din Huedin să poată fi educați și îngrijiți într-o clădire în care să se vorbească exclusiv limba maternă și în care copii români să nu aibă acces decât dacă învață în limba maghiară.

Proiectul de hotărâre este semnat de consilierii UDMR Fekete Buzas Maria, care deține și funcția de viceprimar al orașului, Antal Stefan și Schvarcz Tibor.

Vicepreședintele executiv al UDMR, Anna Horvath se va duce astăzi la Huedin pentru a se întâlni cu aleșii locali din oraș. Se pare ca Anna Horvath va încerca să-i lămurească pe consilieri să voteze preluarea în folosință gratuită a imobilului aflat în proprietatea Eparhiei Reformate din Ardeal în care ar trebui să se desfășoare activități de educație preșcolară cu predare exclusiv în limba maghiară.
Faclia a contactat-o pe Anna Horvath să afle cu ce mandat se va prezenta la întâlnirea de la Huedin. Mai exact dacă va propune ca predarea să se facă exclusiv în limba maghiară sau va accepta înființarea de grupe și  în limba romană, așa cum au solicitat consilierii PSD. De asemenea, Făclia a întrebat în ce calitate merge la întâlnire, de reprezentant al UDMR sau al Eparhiei Reformate de Ardeal. Până la ora redactării acestui articol, Anna Horvath nu a oferit niciun răspuns. De altfel, în luna iulie, după inagurarea clădirii de pe strada 1 Mai din Huedin, eveniment la carea a luat parte și Anna Horvath alături de liderul UDMR și un oficial ungar, Făclia a contactat-o pe vicepreședinta executivă a UDMR pentru a afla mai multe detalii despre planul de educație ce vizează copiii maghiari din Huedin. Anna Horvath a refuzat să vorbească și ne-a trimis să contactăm Eparhia Reformată din Ardeal, după care a închis telefonul.

Nu știm ce le va spune astăzi vicepreședintele UDMR consilierilor locali din Huedin și ce argumente va aduce. Știm că Anna Horvath a fost condamnată definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 2 închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influență.

Judecătorii au dispus un termen de supraveghere de 4 ani, perioadă în care Anna Horvath trebuie să urmeze un program de reintegrare socială şi să efectueze 100 de zile muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Asociaţiei Filantropice Medical-Creştină Cluj sau Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj.

În acelaşi dosar, omul de afaceri Zsolt Fodor a fost condamnat la 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

Iniţial, în martie 2018, Anna Horvath a primit la Curtea de Apel Cluj o condamnare de 2 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, însă Instanţa supremă a admis apelul făcut de vicepreşedintele UDMR, pedeapsa fiind micşorată şi aplicată suspendarea executării.

Potrivit DNA, în calitate de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, Anna Horvath şi-a folosit influenţa pe lângă funcţionari publici din cadrul municipalităţii pentru urgentarea avizării unor proiecte imobiliare în care omul de afaceri Fodor Zsolt avea interese economice.

Derularea acestor proiecte imobiliare presupunea obţinerea în prealabil a mai multor documente: eliberarea unor certificate de urbanism, confirmarea avizelor de oportunitate, concesionarea unei suprafeţe de teren, eliberarea autorizaţiilor de construire.

Procurorii spun că, pe 13 mai 2016, Anna Horvath i-a pretins omului de afaceri, în schimbul intervenţiilor sale, procurarea şi remiterea unui număr de 60 de abonamente, în valoare totală de circa 20.000 de lei, la două festivaluri de muzică. Biletele intenţiona să le ofere ulterior, ca stimulent, voluntarilor care o sprijineau în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale.

„Cele două persoane au convenit să disimuleze remiterea abonamentelor sub forma unui contract de sponsorizare, încheiat între o societate administrată de inculpatul Fodor Zsolt şi o firmă ‘agreată’ de inculpata Horvath Anna”, menţionau procurorii anticorupţie.

În aprilie 2017, Anna Horvath a demisionat din funcţia de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, în condiţiile în care a fost pusă sub control judiciar şi a avut mai multe luni interdicţia de a-şi exercita mandatul.

După decizia definitivă, Anna Horvath a depus o acțiune în instanță pentru revizuirea sentinței.

Magistraţii Curţii de Apel Cluj au respins însă cererea de rejudecare a procesului depusă de Anna Horvath, fostul viceprimar al Primăriei Cluj Napoca, împotriva sentinţei prin care o condamnată la închisoare, cu suspendare, astfel că hotărârea pronunţată pe fond a rămas în vigoare.

”În temeiul art. 459 alin. 5 din Codul de procedură penală respinge ca inadmisibilă cererea de revizuire formulată de către numita Horvath Anna cu privire la sentinţa penală nr. 45/23.03.2018 a Curţii de Apel Cluj, Secţia penală şi de minori, definitivă prin decizia penală nr. 183/22.05.2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală.În temeiul art. 275 alin. 2 din Codul de procedură penală obligă pe H. A. să plătească în favoarea statului suma de 500 lei reprezentând cheltuieli judiciare.În baza art. 459 alin. 7 din Codul de procedură penală cu apel în 10 zile de la comunicarea copiei minutei”, arată soluția pe scurt a instanței clujene.

Prin urmare, Anna Horvath se află în perioada de încercare de 4 ani. Rămâne de văzut dacă aleșii locali din Huedin vor accepta să discute cu un reprezentat al UDMR condamnat pentru corupție pentru a decide viitorul unor copii.
C.P.

 

 

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut