Un nou proiect educațional la MNIT: „7 Coline, 7 Povești”

Sub genericul „7 Coline, 7 Povești!”, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a lansat, la începutul lunii iunie, un nou proiect educațional, care își propune să aducă expoziția „LIMES. Frontierele Imperiului Roman în România” mai aproape de înțelesul copiilor.

„Cum Roma este orașul celor 7 coline, iar expoziția LIMES se întinde pe 7 săli, am creat proiectul în jurul cifrei 7. Copiii vor «evada» din timpul prezent spre timpul trecut, într-o lume fascinantă a civilizației romane, respectiv a Imperiului Roman. Cum? Prin interacțiunea constantă dintre muzeograf, cadrul didactic și copii, prin intermediul istoriei, apoi al poveștilor și, la final, prin intermediul jocului. Am ales acest tip de abordare deoarece ne dorim ca micii participanți să se simtă liberi (oferindu-le libertatea de exprimare, libertatea în descoperirea noului), fără constrângeri, oferindu-le încrederea în reușită, stimularea setei de cunoaștere și a diversității” – a declarat, pentru Făclia, muzeograf Monica Bodea, coordonatoarea proiectului din partea MNIT.

„Am împrumutat magica cifră 7 din povești și am evadat în trecut, pornind la pas, să descoperim fascinantul Imperiu Roman, ajutându-ne de câte o poveste” – spune și Luminița Bratu, de la Asociația „HaiHui printre cuvinte”).

Până în prezent, în cadrul proiectului au fost derulate două activități – „Întemeierea Romei” și „Imperiul”. Prima activitate s-a desfășurat în sala de la intrare în expoziția LIMES, unde micii participanții au aflat informații istorice despre întemeierea Romei, urmate de povestea întemeierii: „Romulus și Remus”. Finalul activității a fost marcat de o serie de jocuri interactive adaptate temei alese.

A doua activitate s-a desfășurat în a doua sală a expoziției, unde copiii au avut parte de o incursiune în istoria Imperiului Roman (accentul fiind pus pe războaiele dintre daci și romani), incursiune realizată de muzeograful Monica Bodea, din partea MNIT, urmată apoi o poveste mai puțin cunoscută, dar asociată evenimentului istoric prezentat, spusă de prof. înv. primar Luminița Bratu, din partea Asociației „HaiHui printre cuvinte”, partenere). Spre finalul activității, participanții au avut parte de un moment special, în cadrul căruia fiecare a trebuit să își confecționeze câte o sabie romană („gladius”).

Cea de a treia activitate „7 Coline, 7 Povești: Împăratul” se va desfășura în a treia sală a expoziției și are ca temă principală pe unul dintre împărații romani: Caracalla (un fragment dintr-o statuie de bronz a împăratului Caracalla fiind expus în cadrul expoziție).

Întreg proiectul „7 Coline, 7 Povești” cuprinde 7 activități, fiecare activitate fiind „cladită” pe un obiect, personaj sau eveniment istoric regăsit în expoziția LIMES. Fiecare activitate se desfășoară într-o sală din expoziție (de fiecare dată, alta) și constă într-o introducere scurtă a conceptului expoziției, urmată de o prezentare a unui eveniment istoric semnificativ, caracteristic fiecărei săli a expoziției și specific temei alese. Incursiunea în istorie (realizată de muzeograful Monica Bodea, din partea MNIT), este urmată de o poveste mai puțin cunoscută, dar asociată evenimentului istoric prezentat (spusă de prof. înv. primar Luminița Bratu, din partea asociației partenere). Spre finalul activității, participanții au parte de momente speciale (momente surpriză), pregătite de organizatori.

Activitățile proiectului se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 12 ani. Participarea este gratuită și se face pe bază de rezervare, numărul de locuri fiind de maxim 15.

Proiectul „7 Coline, 7 Povești” este realizat de MNIT, în parteneriat cu Asociația „HaiHui printre cuvinte”. Desenele fiecărei activități sunt realizate de Antonia Tecar, elevă în clasa a VII-a la Colegiul Național ”George Barițiu”, iar grafica afișului este realizată de Dana Șerban, desenator artistic la MNIT.

Proiectul se va derula pe toată perioada vacanței de vară.

Din toamnă, tot în parteneriat cu Asociația „HaiHui printre cuvinte” și tot în același format, MNIT va demara un alt proiect educațional, ce se va desfășura în cadrul expoziției „ZMEA – Zei și Muritori în Egiptul Antic”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut