Un gherlean publică în reviste literare din Republica Moldova

În plin războiul din Ucraina, publicațiile literare din țara vecină, Republica Moldova, se ocupă și de scriitorii români. Mai ales în aceste zile tulburi, semnalăm cu satisfacție apariția articolului unui gherlean, bun cunoscător al fenomenului literar din Republica Moldova.

Este vorba de Nicolae Suciu, membru al Cenaclului literar „Ion Apostol Popescu” de pe lângă Casa Municipală de Cultură Gherla, care de foarte mult timp colaborează cu presa din Chișinău. Zilele trecute, numele lui a apărut din nou în prestigioasa revistă „Literatura și Arta” ce apare la Chișinău. Nu e prima oară când domnia sa trimite materiale publicației moldovene, iar colaborarea este reflectată mereu în presa literară de peste Prut, unde gherleanul  are mulți prieteni și unde este  bine văzut. Pentru breasla  literară din municipiul Gherla este o onoare că din ea face parte un om de cultură cunoscut și apreciat și peste hotare, mai ales în rândul fraților noștri de  dincolo de Prut.

Poate că momentul apariției nu este tocmai favorabil, ținând cont de climatul războinic de lângă țara vecină, dar asta totodată ne sugerează idea că arta și literatura înving orice obstacol și leagă prietenii. Asta am sesizat și noi citind articolul apărut sub semnătura domnului Nicolae Suciu, decanul de vârstă al cenacliștilor gherleni. Sub titlul „Un talent care revarsă har”, dânsul are câteva adnotări la volumul, de fapt albumul „Oglinda Adevărului”, semnat de una dintre cele mai cunoscute poete din Republica Moldova, Angela Mândâcanu, o apariție editorială cu o prezentare grafică deosebită. „Albumul doamnei Angela Mândâcanu este plăsmuirea unui suflet pur, plin de sentimente pentru Țară și Neam, izvorâte din adâncul inimii” – a scris, între altele, Nicolae Suciu.

Și autoarea volumului a scris câteva rânduri scriitorului gherlean, semnând autograful „Pentru Suciu Nicolae – Un Mare Român îndrăgostit de cuvânt”. Cuvinte de mulțumire adresate unui gherlean care trăiește o viață dedicată scrisului, iar la vârsta înaintată a domniei sale, orice moment de această natură constituie o mare bucurie și satisfacție.

Deci, viața literară din urbea de pe Someș are un reprezentant cunoscut și de marile personalități literare din Chișinău. Mai amintim și că, prin grija domnului Nicolae Suciu, în ultimii ani se fac schimburi de ziare și reviste literare între cenacliștii gherleni și scriitorii din Moldova, semn bun al colaborării în domeniul artei și literaturii.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut