Un Festival folcloric de mare frumusețe la Mociu : „Jocu’ de pe Câmpie”

Mociu dispune de unul dintre cele mai frumoase și bine întreținute parcuri de agrement din mediul rural în a cărui locație găsim arbori seculari, alei pietonale, rondouri cu flori, Monumentul Eroilor, Casa cununiilor și plăcuta scenă artistică pe care se desfășoară toate evenimentele cultural – artistice în aer liber.

Aici s-a desfășurat și a XXVl -a ediție a celui mai mare Festival al Jocului de pe Câmpie, organizat de Primăria comunei Mociu în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Acest frumos festival folcloric, cu rădăcini în tradiția nepieritoare a artei ce o moștenim de la generațiile ce au trudit pe întinsa Câmpie Transilvană, aduce an de an în fața publicului tot ce este mai valoros și expresiv din acest tezaur numit joc și cântec popular românesc.

În acest an, prin buna și permanenta colaborare dintre primarul comunei, dl. Vasile Focșa,  și CJPCPCT Cluj, se poate concluziona că a fost una din edițiile de referință atât prin excelenta organizare, dar și prin calitatea spectacolului susținut de valoroși artiști și ansambluri folclorice de jucăuși, ce au dansat și în cele trei reprize de ploaie din această primă duminică a noului anotimp.

Pe harta geografică a județului Cluj, Mociu reprezintă una din cele mai viguroase și bine structurate comune din punct de vedere administrativ în perimetrul Câmpiei Transilvane, însăși trecutul său economic, cultural și al dotărilor din domeniul învățământului, sănătății și comerțului, îi defineau statutul de unitate administrativă ce se dezvoltă într-un armonios echilibru.

În 2023, Mociu își menține condiția de lider prin multele dotări de care dispune întreaga comunitate, evidente fiind Stația SMURD, spațiile de învățământ bine dotate, Casa de cultură din centrul civic al comunei, supermarket, rețea de apă și canalizare, iluminat public modern, noul Centru de sănătate cu locuințe pentru medicii de familie, subunitate APIA, spălătorie, vulcanizări și service auto, rețea de drumuri asfaltate ce leagă toate satele între ele, iar la Mociu au rămas puține gospodării care nu au asfaltul la poartă.

Spectacolul zilei a început la ora 12 cu frumoasa paradă a portului popular tradițional, când sute de tineri, și chiar vârstnici, ce activează în numeroasele ansambluri participante la festival, au parcurs o mare parte din artera principală a Mociului în urma călăreților cu ai lor bidivii pe care au pus țoluri cu motive tradiționale, lucrate de priceputele doamne ce stăpânesc meșteșugul artizanatului, iar întregul alai ce purta frumoase costume naționale și steaguri tricolore, s-au oprit, pe rând, în fața sediului Primăriei.

Aici, în fața oficialităților locale, a parlamentarilor Radu Moisin, Darius Pop, a primarilor Cristian Cherecheș, Marcel Mocean, Florin Borbeli, Sorin Ranga, Daniel Crișan și Ana Cighir, a consilierilor județeni Marinela Marc, Cristian Ciuta,  Andro Marinel, Călin Tuluc, Dumitru Drăghici și  Traian Abrudan, ansamblurile folclorice au încins primele jocuri din programul festivalului, primind aplauzele sutelor de iubitori ai cântecului și jocului nostru tradițional.

Ca și în anii precedenți, dl. Vasile Focșa, în calitatea de șef al administrației publice a comunei Mociu, a salutat cu mult respect, și le-a dorit Bun venit tuturor participanților la acest tradițional Festival ,,Jocu de pe Câmpie”, pe care artiștii prezenți  îl vor brandui și mai bine în calendarul manifestărilor artistice din județul nostru.

Prin intermediul acestui festival, a subliniat primarul, se dorește a se consolida puntea de legătură între generațiile de azi și generațiile viitoare, promovând moștenirile valorice lăsate de înaintașii noștri, adică jocul și cântecul popular.

„Tot prin mijlocirea acestui festival, ne bucurăm de revederea cu consătenii și persoanele dragi, plecați să-și găsească rosturile vieții în altă lume, și nu în ultimul rând, prin tinerii de azi, să transmitem aceste aproape sacre valori către generațiile viitorului”.

Acest festival, a concluzionat edilul, „nu era posibil fără eforturi deosebite și ajutorul numeroșilor sponsori care ne-au ajutat, cărora le transmit sincere mulțumiri.”

În fața numerosului public a fost invitați la cuvânt deputatul Radu Moisin. Care a apreciat strădania conducerii comunei în buna organizare a importantei manifestări artistice, subliniind faptul ca este și meritul primarului Vasile Focșa, care se străduiește permanent să dezvolte noi proiecte pentru infrastructura comunei, edificator exemplu fiind, printre altele, cele patru milioane euro obținute pentru investiția în gaz metan, prin programul Anghel Saligny.

Aprecieri au fost prezentate și de deputatul Darius Pop, iar viceprimarul municipiului Cluj – Napoca, Dan Tarcea, a prezentat și situația critică a conflictului militar din Ucraina.

Un amplu și substanțial mesaj de susținere a proiectelor de dezvoltare a comunei a venit din partea președintelui CJC, Alin Tișe, prin consilierul său, Tudor Podar, iar inspectorul general al Inspectoratului Școlar, dna Marinela Marc, apreciind rațiunea acestei mari manifestări din Câmpia Transilvană, a cerut celor prezenți să aibă grijă de școlarii ce încep cursurile săptămâna viitoare. Despre istoria festivalului și buna colaborare cu administrația locală Mociu, a vorbit managerul CJPCPCT, Adriana Irimieș.

Și cum CJPCPCT a fost partener în această reușită, prezentarea programului a fost asumat de consultantul artistic, Grigore Sâmboan, care a invitat pe scenă Formația de jocuri și obiceiuri tradiționale Zorile și Copiii Mociului, care au o îndelungată activitate artistică, despre care directorul Casei de cultură Mociu, dl. Traian Sălăgean, spune că duce și pe scene europene jocuri autentice și obiceiuri preluate de pe vremea ,,Șoimilor Carpaților”, mișcare cultural-sportivă condusă de prof. dr. Iuliu Hațieganu, din anul 1934.

Din 1990, ansamblul a fost prezent la zeci și zeci de festivaluri folclorice în țară și străinătate, iar jocurile Bărbuncul, Învârtita lui Stângaciu, De-a lungu, Învârtita rară, Invârtita deasă, Suita din Câmpie, nu au lipsit din repertoriu, iar acompaniamentul muzical este al trioului tradițional „Zorile din Mociu”, condus de Țuli Carol.

Poporul nostru s-a închinat permanent pământului strămoșesc, iar în filozofia noastră, preciza Traian Sălăgean, în fața scenei, jocul și cântecul popular sunt un fenomen curat al pământului și pământenilor, la fel ca grâul și porumbul.

Fără a respecta ordinea în care au urcat pe scenă, trebuie să precizez că jocurile au fost intercalate cu cântecele aduse în fața spectatorilor, care au suportat, după ora 16 și trei reprize de ploaie, dar care nu au părăsit parcul până la sfârșitul zilei bucurându-se de acest regal folcloric al moștenirilor, aduse în scenă de talentul incomensurabil al tinerilor atât de frumoși în aceste roluri.

Din lipsă de spațiu nu am să mai prezint cărțile de vizită ale formațiilor de dans și soliștilor care au adus nespusă bucurie în sufletele sutelor de spectator. Ei sunt:soliștii Diana Haja, Mariana Pop, Ioana Șuteu, Florin Ovidiu Varian, Bianca Trif, Voichița Naghi, Alexandru Chezan, Marian Albertfi, Cristian Mezei Pop, Dorina Potar, Gheorghe și Doina Păun, Melisa Cuc, Claudiu Ciotlăuș, elevii clasei de canto popular Mociu,Cătălin Nistot,  Nicolae Turcu, Adriana Irimieș, Aurel Tămaș și Băndașii de la Cluj.

Frumoasele jocuri din bogatul program al ediției, au fost oferite de ansamblurile „Fiii Cămărașului”, „Junii Cetății Dăbâca”, „Formația de jocuri tradiționale Frata”, ansamblul „Șoimii Carpaților” Florești, ansamblul „Someșul” Apahida, ansamblul „Românașul” Cluj – Napoca, Formația de jocuri tradiționale Urca, ansamblul„Miorița”, ansamblul „Doina Sărmașului”, ansamblul „Moștenirea” Popești, Formația de jocuri Vaida Cămăraș, ansamblul „Rapsodia Clujeană” și Grupul tradițional din Ceaba.

De remarcat că toți participanții ce au contribuit la împlinirea acestui important eveniment artistic al Câmpiei Transilvane au primit masă din partea gazdelor, diplome de participare, iar directorul Casei de cultură Mociu, Traian Sălăgean, și el membru al Formației de jocuri și obiceiuri tradiționale Zorile și jucăușii Mihai Pop de 77 de ani și Teodor Tătar, 82 de ani, au fost onorați cu diplome de Excelență.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut