Un concept nou la Cluj-Napoca. Școala cu rol de centru comunitar și loc de interacțiune pentru cetățeni

Numeroși clujeni s-au arătat interesați să afle detalii legate proiectul pentru modernizarea Liceului „Lucian Blaga” din cartierul Gheorgheni și a străzilor din zonă prezentat în cadrul unei dezbateri ce s-a desfășurat săptămâna trecută. Totodată, cei prezenți au ținut să facă propuneri legate de rezolvarea unor probleme cu care se confruntă în prezent în zonă.

La dezbaterea cu tema „Reabilitarea și modernizare Liceului Teoretic „Lucian Blaga” și a străzilor Aleea Băișoara, Aleea Băița, Aleea Bizușa și Aleea Scărișoara au luat parte primarul Emil Boc, viceprimarul Dan Tarcea și arhitectul firmei care a câștigat concursul de soluții pentru realizarea acestui obiectiv.

Primarul Emil Boc a explicat că scopul dezbaterii este de a-i consulta pe locuitorii din zonă și pe cei interesați pentru a lua cele mai bune decizii. „Nimic nu este decis, nimic nu este tranșat, doar ne consultăm pentru a putea lua cele mai bune decizii să dotăm școala corespunzător după nivelul european și nu în ultimul rând a acestui areal pentru a avea o calitate a vieții mai bună în această zonă, așa cum încercăm peste tot în Cluj-Napoca. Acest proiect este produsul unui concurs de soluții. Cu alte cuvinte venim în fața dumneavoastră nu cu ce vrea primarul sau viceprimarul și nici cu ce vrea arhitectul șef ci cu ce spun specialiștii.

Face parte din strategia orașului nostru ca, aici, acasă să găsim soluții ca oamenii să rămână aici, în România. să nu plece din țară. Avem o problemă cu exodul românilor, dar la Cluj nu am pierdut populație, iar asta înseamnă că ce facem suntem pe direcția bună. Am învățat din aceste experiențe pentru că în multe cazuri ne-am trezit în faza de implementare a proiectelor cu soluții care au fost discutate negativ de oameni. Spre exemplu, la Școala Ardeleană, proiectantul a propus ca monumentul să fie pe soclu, dar apoi l-a prevăzut fără soclul. La implementare a stârnit nemulțumiri și a trebuit să revenim”, a menționat edilul.

 

Emil Boc le-a cerut celor prezenți să se uite la fiecare detaliu al proiectului pentru a nu apărea sincope la implementare. „Aici e momentul, la laboratorul lui de creație. Eu cred că lucrurile făcute de specialiști sunt de calitate și vom vedea în această primăvară când vom culege roadele la toate proiectele”, a punctat edilul.

 

Emil Boc a spus că prin acest proiect se dorește să se ofere școlii dotări de nivel european.

„Să aibă săli de sport decente, laboratoare decente, să aibă cabinete medicale decente, săli de clase pentru peste 1000 de elevi, să avem bibliotecă de minim 300 mp, o sală de sticlă, o cantină pentru 190 de persoane pentru că proiectul „o masă sănătoasă va fi extins în tot orașul. Pe lângă componenta de dotare se dorește ca tot ce se creează aici să fie deschis către comunitate. Sala de sport să fie deschisă, sala festivă să poată fi utilizată pentru activități din cartier. Adică ce construim din banii noștri să poată fi utilizată această infrastructură de întreaga comunitate”, a le-a spus primarul celor prezenți la dezbatere.

Parcul auto a crescut de șase ori după 1989

Emil Boc a spus că în contextul modernizării aleilor din zonă, va crește numărul de locuri de parcare de la 302 de parcări la 311.

„Nu putem confisca spațiile publice pentru mașini. Nu vrem să cheltuim bani publici pentru ceva ce oamenii nu doresc. E adevărat că nu vom putea crea atâtea locuri de parcare câte mașini sunt în oraș. Am avut înainte de Revoluție 50.000 de mașini iar acum avem 280000 de mașini. Ca să creezi locuri pentru 280.000 de mașini ar trebui să desființezi toate parcurile, toate aleile și locurile de joacă pentru a face locuri de parcare. Asta nu înseamnă că nu încearcăm să căutăm soluții, însă trebuie găsit acel echilibru.

Putem avea spații și pentru mașini dar trebuie să avem și pentru parcuri, spații verzi și locuri de joacă”, a remarcat edilul.

Siguranță

Arhitectul Mihai Racu de la firma care a câștigat concursul de soluții pentru modernizarea și extinderea Liceului „Lucian Blaga” a declarat că obiectivul proiectului este siguranța. „Primordial a fost să asigurăm siguranță și nu vrem să fim în situația în care un echipaj de intervenție nu ajunge la timp”, a spus Mihai Racu.

El a mai arătat că proiectul propune o școală deschisă. Pentru asta, spune arhitectul, s-a propus ca gardul să se retragă în zona intrărilor în școală iar suprafața dintre școală din trotuar să devină un loc de așteptare pentru părinți și loc de întâlnire pentru locuitorii din zonă.

„Credem că școala poate să devină un centru comunitar, un loc de interacțiune pentru vecini. Va fi totodată și o școală prietenoasă cu mediul”, a precizat Mihai Racu, adăugând că vor mai fi luate măsuri în zonă pentru reducerea traficului, vor fi înființate puncte de întâlnire la intersecția aleilor și vor fi amenajate treceri de pietoni supraînălțate. Arhitectul a mai explicat că un alt principiu a fost îmbunătățirea legăturilor cu Parcul Detunata.

De asemenea, Mihai Racu a spus că se are în vedere și crearea unui parking subteran.

În cadrul sesiunii de întrebări, unul dintre clujenii prezenți la dezbatere și care este tatăl a trei copii ce studiază la Liceul „Lucian Blaga” a cerut lămuriri legate de siguranța copiilor de care studiază la această școală în contextul desființării gardurilor și înființarea piațetei.

„Nu aș vrea ca o inițiativă bună să încurajeze fenomene nedorite”, a spus clujeanul, precizând că în opinia sa spațiul școlar să fie destinat elevilor și să nu fie deschis publicului și anumitor elemente care nu vor binele copiilor.

Arhitectul Mihai Racu a spus că nu va fi desființat gardul ci doar retras spre clădirea școlii, precizând că spațiul de întâlnire va fi făcut după modelul Liceului „Onisifor Ghibu”.

„Este o normă care cere obligatorii să rămână împrejmuirea iar copii să nu poată ieși în timpul școlii”, a menționat arhitectul.

Cosmin PURIȘ

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut