UMF „Iuliu Hațieganu” susține inițiativa de înființare a unei rețele naționale de spitale universitare

Preluarea Spitalului Clinic C.F. din Cluj-Napoca și transformarea lui într-un spital universitar reprezintă o oportunitate importantă pentru UMF ”Iuliu Hațieganu” și pentru întreaga comunitate din regiunea Transilvaniei – consideră conducerea universității clujene, care apreciază decizia Ministerului Transporturilor și Infrastructurii de a face transferul celor 15 spitale aflate în subordinea sa la universitățile de medicină și farmacie și la autoritățile locale drept „o oportunitate de a crea o rețea națională de spitale universitare, precum cele care există deja în toate sistemele medicale performante din întreaga lume”.

„Universitățile de Medicină și Farmacie din cadrul Alianței Universitare G6-UMF, prin parteneriatul dezvoltat cu Ministerul Sănătății pentru dezvoltarea Strategiei de resurse umane în sănătate și pentru creșterea calității serviciilor medicale, își pot asuma misiunea de a contribui la consolidarea și dezvoltarea capacității de pregătire profesională a resursei umane și de tratament al pacienților din aceste spitale” – susțin reprezentanții universității clujene.

Potrivit acestora, dezvoltarea rețelei naționale de spitale universitare ar reprezenta un proiect important pentru viitorul medicinei românești, având în vedere că, astăzi, spitalele trebuie să facă față optim la nevoile și provocările existente și trebuie să fie suficient de bine organizare și flexibile, încât să poată face față și la potențiale provocări noi. De asemeni, acest lucru înseamnă și flexibilitate din perspectiva spațiilor disponibile și cu dotările tehnice corespunzătoare, cât și din perspectiva personalului calificat, la pregătirea căruia universitățile de medicină și farmacie vor avea un rol important.

„Avantajele integrării școlilor de medicină cu spitalele universitare sunt de natură interdisciplinară și scolastică, prin acces facil la experți din toate domeniile, atât clinice, cât și din disciplinele fundamentale. Peste tot în lume spitalul universitar este furnizor de servicii medicale de înaltă calitate, este locul unde se formează studenții și medicii rezidenți, unde se supraspecializează medicii, este spațiul ideal pentru cercetare medicală, pentru studiu, inovație și progres”, declară rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”, prof. dr. Anca Dana Buzoianu. În opinia sa, prin transformarea Spitalului Clinic C.F. într-un spital universitar, actul medical va fi perfecționat prin expertiza cadrelor didactice și cercetătorilor din cadrul universității. În ceea ce privește colaborarea universității cu acest spital în formarea studenților, aceasta va fi „extinsă și îmbunătățită”. De asemeni, spune prof. dr. Anca Dana Buzoianu, „un astfel de spital universitar ar putea servi ca și centru de cercetare medicală, oferind cercetătorilor oportunități de a studia și de a dezvolta noi metode de tratament și tehnologii medicale”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut