UMF „Iuliu Hațieganu” – locul 4 în clasamentul universităților reprezentative din România

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca se situează pe locul 4 în Metarankingul Universitar pe anul 2021, realizat de Ministerul Educației, care clasifică cele mai performante instituții de învățământ superior la nivel științific și cu vizibilitate internațională în clasamentele globale ale universităților. Pe primele trei locuri se află, în ordine, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea din București și Universitatea Politehnica din București.

Pe lângă universitățile de pe podium, Top 10 universități românești include: două universități de medicină (UMF „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca – locul 4 și UMF „Carol Davila” din București – locul 8); două universități comprehensive (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – locul 5 și Universitatea de Vest din Timișoara – locul 7); două universități tehnice (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – locul 9 și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași – locul 10); o universitate hiper-comprehensivă (Universitatea „Transilvania” din Brașov – locul 6).

„Poziționarea universității noastre în acest clasament reprezintă o confirmare a faptului că, prin rezultatele muncii colegilor noștri, ne situăm în rândul elitelor. Deși suntem o universitate mică, cu doar trei facultăți, comparativ cu alte instituții de învățământ superior incluse în acest clasament, avem o valoare incontestabilă, recunoscută nu doar la nivel național, ci și pe plan internațional. O astfel de poziționare ne aduce avantajul de a beneficia de finanțări suplimentare, prin care vom susține proiectele educaționale și de cercetare din cadrul universității. Astfel, vom continua să dezvoltăm noi proiecte în domeniul medical și farmaceutic, care vor oferi beneficii comunității noastre academice, dar mai ales societății” – declară rectorul UMF „Iuliu Hațieganu”, prof. dr. Anca Dana Buzoianu.

Metarankingul național este un mecanism de ierarhizare conceput pe baza analizei a 9 clasamente universitare internaționale, recunoscute de International Ranking Expert Group, Inventory of International Rankings (IREG), în care sunt prezente universitățile românești, conform metodologiei stabilite prin ordinul Ministerului Educației. Au fost ierarhizate 30 de universități românești de stat, dintr-un total de 54, și o singură universitate privată, dintr-un total de 40.

Acest metaranking reprezintă un instrument de analiză și un criteriu obiectiv și important de evaluare în cadrul metodologiilor de finanțare a cercetării în sistemul universitar, care va permite asigurarea alocării de resurse financiare de la bugetul de stat, pe baza unor indicatori de performanță. Potrivit Metodologiei privind finanțarea cercetării în instituțiile de învățământ superior de stat, fondul bugetar pentru finanțarea cercetării științifice în universități, pentru anul 2022, este de 100.000.000 de lei. 45% din fondurile alocate în acest sens vor fi repartizate în funcție de poziția universității în metarankingul universităților din România pentru anul 2021 – precizează reprezentanții universității clujene.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut