UMF „Iuliu Hațieganu” – gazda reuniunii femeilor din cadrul alianței NeurotechEU

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a fost, în perioada 7-8 martie, gazda evenimentului Women of NeurotechEU – cea de-a treia reuniune a femeilor din cadrul alianței The European University of Brain and Technology (NeurotechEU).

Întâlnirea a reunit rectori, prorectori, decani, cercetători, studenți și manageri de proiect ai celor zece universități partenere în cadrul consorțiului NeurotechEU: Karolinska Institutet (Suedia), Universitatea Radboud (Olanda), Universitatea Oxford (Marea Britanie), Universitatea din Bonn (Germania), Universitatea Miguel Hernández (Spania), Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Universitatea Boğaziçi (Turcia), Universitatea din Debrecen (Ungaria), Universitatea din Lille (Franța) și Universitatea din Reykjavik (Islanda).

Evenimentul, organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, în colaborare cu Karolinska Institutet din Suedia și Consiliul Studenților NeurotechEU, a avut ca scop promovarea diversității și incluziunii în cadrul comunității NeurotechEU, prin sprijinirea femeilor din domeniul științei și tehnologiei. Au fost organizate mese rotunde, workshop-uri, conferințe și sesiuni de networking cu cercetătoare, manageri academici și cadre didactice universitare, iar miercuri, 8 martie, a avut loc o sesiune specială de prezentări susținute de doamnele rector și prorector din cadrul consorțiului, care a pus în evidență perspectiva asupra profesiei, dar și a provocărilor personale, în rândul femeilor cu o carieră în domeniile STEM (Science, Technology, Engineering, Mathemathics).

În cadrul discuțiilor s-au evidențiat diverse aspecte legate de rolurile și oportunitățile oferite femeilor în țări precum Islanda, Franța, Spania, Turcia, Olanda și România, precum și experiențe și povești personale, din care participantele, mai ales cele aflate la început de carieră, au putut să găsească modele și soluții pentru probleme cu care se confruntă femeile care aleg cariera științifică.

Potrivit celor declarate de prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, evenimentul organizat la Cluj-Napoca a constituit o oportunitate pentru participanți „nu doar de a învăța și de a intra în contact cu femei de succes din domeniul științific și academic, dar și de a oferi modele inspiraționale pentru dezvoltarea propriei cariere, în relație cu provocările profesionale și familiale ale femeilor timpului nostru”.

”Trebuie să normalizăm prezența femeilor în știință și în funcții de conducere, astfel încât să nu mai fie neobișnuit sau surprinzător faptul că avem două femei în Consiliul Rectorilor din cadrul NeurotechEU (prof. dr. Anca Buzoianu și prof. dr. Ragnhildur Helgadóttir). Din alianța NeurotechEU fac parte universități de toate mărimile și tipurile, din toată Europa și aceasta este o oportunitate de a influența evoluția științei și a educației și de a da un exemplu, noi, femeile și bărbații din NeurotechEU, în ceea ce privește egalitatea de gen, diversitatea și incluziunea”, a susținut Kathleen O’Connor, prorector al Universității din Lille, Franța.

Potrivit celui mai recent Raport științific al UNESCO, astăzi, doar unul din trei cercetători este femeie. În învățământul superior, femeile reprezintă puțin peste 35% dintre absolvenții de știință și tehnologie.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” este membru fondator al acestei NeurotechEU, alianță universitară care și-a asumat misiunea de a construi o rețea transeuropeană de excelență în cercetare în domeniul neuroștiințelor și neurotehnologiei, pentru a crește competitivitatea educației, cercetării, economiei și societății europene. Merită amintit și că UMF „Iuliu Hațieganu” este singura universitate de medicină și farmacie din România inclusă în alianțele Universităților Europene, aflându-se printre cele 13 universități din România care fac parte din astfel de consorții și singura care face parte dintr-un grup de un asemenea prestigiu.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut