UMF „Iuliu Hațieganu”: Candidați din 88 de țări pentru programele de studii de licență în limbile franceză și engleză

Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a anunțat, joi, finalizarea procesului de admitere a candidaților internaționali.

Conform datelor furnizate de conducerea universității, în acest an, pe cele 560 de locuri pentru programele de studii de licență în limbile franceză și engleză din anul universitar 2022-2023 au concurat 1800 de tineri din 88 de țări (!!!), cei mai mulți venind din Franța, Germania, Elveția, Suedia, Italia, Grecia, Israel, Maroc, Tunisia, Nigeria, Algeria și Siria. Aceștia au putut opta pentru trei programe de studiu de licență, cu predare în limba engleză sau franceză: medicină, medicină dentară și farmacie.

La programul de studiu Medicină au fost disponibile 380 de locuri și au fost evaluate 1128 de dosare. Cea mai mare concurență s-a înregistrat la programul de studiu Medicină în limba franceză, cu 4 candidați pe un loc. La Medicină dentară s-au înscris 560 de candidați pentru 100 de locuri, iar concurența cea mai mare a fost tot la linia de studiu cu predare în limba franceză, cu 8 candidați pe un loc. La Facultatea de Farmacie au fost scoase la concurs 80 de locuri la programul de studiu în limba franceză, la care s-au înscris 92 de candidați.

„Admiterea candidaților internaționali s-a desfășurat printr-un concurs de evaluare a performanțelor profesionale și a realizărilor personale, în conformitate cu datele conținute în dosarul personal de aplicație. La nivelul fiecărei facultăți, comisia de admitere a evaluat candidații pe baza unor criterii de selecție generale la nivel de universitate și a unor criterii specifice pentru fiecare facultate în parte. Candidații s-au putut înscrie exclusiv online, pe o platformă dedicată. Au putut aplica cetățenii statelor membre ale UE, ale SEE, ai Confederației Elvețiene sau ai statelor terțe, care au absolvit un liceu acreditat în țara de origine, a cărui diplomă să permită accesul la studii universitare în țara respectivă și să fie recunoscută de Ministerul Educației din România. Competența lingvistică a candidaților a trebuit dovedită în mod obligatoriu printr-un certificat de competență lingvistică recunoscut la nivel internațional” – informează UMF „Iuliu Hațieganu” – universitatea din România cu cel mai mare număr de studenți internaționali, aproximativ 3.000 de studenți din peste 60 de țări, de pe 6 continente.

„Candidații internaționali sunt atrași la UMF «Iuliu Hațieganu» de calitatea actului educațional, orientat către activitățile practice și învățământul la patul bolnavului, prin metode moderne precum «Problem-based learning» sau simularea medicală și având o curriculă dintre cele mai atractive. De asemenea, studenții noștri au oportunitatea de a participa la proiectele de cercetare din cadrul celor trei facultăți și al celor două centre de cercetare avansată din cadrul universității – MedFUTURE și Genomic Center, cu posibilitatea de a beneficia de burse de cercetare de până la 10.000 lei/student. Diplomele oferite de universitatea noastră sunt recunoscute la nivel internațional, iar astfel absolvenții noștri pot profesa oriunde în lume. Cu toate acestea, din cauza războiului din Ucraina și a temerilor legate de acesta, numărul candidaților din acest an a scăzut comparativ cu anul precedent. Colegii de la Departamentul de Relații Internaționale din cadrul universității noastre au făcut tot ce s-a putut pentru a contracara temerile legate de război și au purtat inclusiv conversații telefonice sau pe email cu candidații și părinții acestora, în special cei germani”, declară rectorul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, prof. dr. Anca Dana Buzoianu.

Facultatea de Medicină din cadrul UMF Iuliu Hațieganu” este singura instituție de învățământ medical din România care a primit acreditarea internațională pentru calitatea educației, în urma evaluării externe realizate de Asociația Școlilor de Medicină Europene (AMSE) și Agenția pentru Acreditarea Programelor de Studiu în Inginerie, Matematică și Științe Naturale (ASIIN), realizată după standardele World Federation of Medical Education (WFME). De asemeni – precizează conducerea universității -, și obținerea diplomei de calitate „Label CIDMEF” oferită de Conferința Internațională a Decanilor Facultăților de Medicină Francofone a contribuit, în mare măsură, la creșterea numărului de studenți străini.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut