UBB – singura universitate din țară prezentă, în 2022, în clasamentul Shanghai

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este și în acest an singura universitate din România inclusă în clasamentul Shanghai, unul dintre cele mai relevante clasamente internaționale ale universităților lumii (Academic Ranking of World Universities), ocupând o poziției în intervalul 800-900 la nivel internațional.

„Pe de o parte, mă bucur să văd că UBB se menține în acest clasament de referință al universităților. Pe de altă parte, sunt trist când văd politicile impredictibile ale autorităților, ceea ce nu ajută o dezvoltare programatică (de exemplu, pe de o parte susținem în premieră, din 2021, cercetarea în universități, pe de altă parte tăiem masiv numărul de locuri la master/ doctorat, atât național – master -, cât și la universități ca UBB – master și doctorat -, care ne pot da competitivitate internațională, adică exact acolo unde se produc publicațiile relevante pentru acest clasament). În fine, sunt îngrijorat să văd că unele țări cu traiectorie în perioada comunistă similară nouă – perioadă în care universitățile au fost fragmentate și când partea de cercetarea le-a fost redusă drastic – au universități mai multe și/ sau mai bine plasate (de exemplu, Ungaria are 4, din care trei sunt mai bine plasate ca UBB, iar Polonia 11), ceea ce vorbește despre competitivitatea țării”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Potrivit rectorului universității clujene, această performanță este cu atât mai remarcabilă pentru UBB, cu cât se obține „mai ales prin contribuția zonelor de știință & tehnologie din universitate, științele sociale nefiind cuantificate comprehensiv (în condițiile în care practica de publicare în această zonă include major și cărți, care nu se includ în acest clasament), iar artele și științe umaniste rămân complet neevaluate (în condițiile în care rezultatele lor științifice sau vocaționale nu se cuantifică)”.

„Trebuie înțeles că UBB nu are în acest moment toate componentele relevante de știință și tehnologie în structura sa și are componente majoritare de științe socio-umane  și arte; de aceea, când este tratată comprehensiv, așa cum fac alte clasamente, UBB are poziții și mai bune la nivel internațional (de exemplu, 675 în clasamentul american US News)” – afirmă prof. dr. Daniel David.

Criteriile de clasificare în clasamentul Shanghai sunt: calitatea educației (10%);  calitatea personalului academic (40%); activitatea de cercetare (40%) și performanța ponderată prin mărimea instituției (10%). Dintre indicatori, se consideră premiile Nobel și Field, numărul Highly Cited Researchers, publicațiile în revistele Nature și Science și publicațiile științifice în Science și Social Science Citation index.

Din cele aproximativ 30.000 de universități ale lumii, aproximativ 2.500 reușesc să atingă o parte dintre criteriile/indicatorii acestui clasament, iar primele 1000 sunt făcute publice. Aflându-se pe poziția 800-900, UBB se află cel puțin între primele 5% universități ale lumii.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut