UBB: Psihologia și științele cognitive clujene – în liga academică internațională

Universitatea Babeș-Bolyai ocupă poziția 642 în domeniul Psihologie-Științe cognitive, fiind singura universitate din România inclusă în clasamentul URAP (University ranking by Academic Performance), dat publicității la începutul lunii august 2022.

Psihologia clujeană, în general, sau prin specializarea „cognitivă”, este una de referință internațională de mai mulți ani – „lucru confirmat de prezența în rankingurile internaționale, prin savanți incluși în top 2% cei mai citați oameni de știință ai lumii etc.” -, iar zona de științe cognitive este marca psihologiei clujene. Din anul universitar 2022-2023 – anunță reprezentanții universității -, la UBB va funcționa și un program de licență în limba engleză în domeniul Psihologie-Științe cognitive, care se va înscrie astfel natural în ciclurile academice deja existente în acest domeniu în psihologia clujeană la nivel de masterat – doctorat – postdoctorat – cercetare avansată.

Potrivit declarației prof. univ. dr. Adrian Opre, decanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul UBB, programul Psihologie-Științe Cognitive este conceput, dezvoltat și implementat printr-o colaborare între departamentele de Psihologie și Psihologie clinică și psihoterapie. „Resursa umană, didactică și de cercetare, cu vizibilitate internațională este reprezentată de specialiști în domeniul psihologiei cognitive, cărora li se alătură cei din domenii cheie ale familiei Științelor cognitive: neuroștiințe cognitive, informatică, lingvistică cognitivă, filozofie prin logică, filozofia minții și epistemologie etc. Specializarea are ca misiune centrală o formare inițială de înaltă calitate a viitorilor specialiști în domeniul psihologiei și al științelor cognitive conexe. Ca obiectiv specific, programul își propune să asigure o pregătire interdisciplinară robustă, care să faciliteze înțelegerea și operarea cu cunoștințe fundamentale specifice psihologiei și altor științe cognitive înrudite, în vederea valorificării lor în contexte științific-investigative și practic-aplicative” – precizează prof. univ. dr. Adrian Opre.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut