UBB – prima universitate confirmată ”world-class”, din România

Universitatea Babeș-Bolyai este prima universitate de cinci stele, QS*****, confirmată în România prin auditul internațional QS STAR al companiei britanice Quacquarelli Symonds (QS), compania care realizează și clasamentul QS al universităților lumii.

Potrivit declarației rectorului, prof. univ. dr Daniel David, acest rezultat – ”care nu este un ranking, ci o evaluare comprehensivă” – confirmă că UBB face parte din categoria universităților de tip ”world-class” ale lumii, adică universități globale, de talie mondială.

„O astfel de universitate este un actor global, ceea ce înseamnă că aceasta contribuie la știința și competitivitatea internațională, dar și că utilizează acest lucru pentru a asigura avantaje competitive țării și regiunii din care face parte. Este ca și cum am intra la fotbal în Liga Campionilor! Nu suntem însă naivi și știm că între „campioni” nu avem încă performanțele apropiate celor mai buni sau dorite de noi aspirațional. Așadar, acum trebuie să ne consolidăm aici situația și să obținem o poziție cât mai bună și cât mai stabilă în următorii ani. Apoi, pe termen mediu și lung, ținta va trebui să fie “QS*****Plus”, care arată un nivel de elită aspirațional!”, declară prof. univ. dr. Daniel David.

Rectorul UBB afirmă, totodată, că acest rezultat nu este neașteptat, platforma „world-class” fiind explorată încă din 2016 și asumată explicit ca obiectiv în programul ProUBB+ din 2019/2020.

„În plus – spune prof. dr. David -, de ani de zile UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii, astfel că tinerii din țară pot primi o educație de calitate la costuri larg accesibile, pe o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/ augmentată/ mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.), fără să fie nevoiți să plece la studii în străinătate. În fine, UBB are grupuri academice cu lideri care se află între primii 1% (WoS) sau primii 2% (Scopus) cei mai citați oameni de știință în domeniile lor sau în toate domeniile științei reunite, aceste domenii atrăgând studenți și personal academic din străinătate și oferind competitivitate țării la nivel internațional”.

„Am ținut să facem acest audit internațional pentru a avea un diagnostic obiectiv, prin raportare la standarde de calitate definite internațional, astfel încât să putem apoi gândi politici academice bazate pe dovezi. Acest lucru este important în țări în care sistemele de evaluare nu sunt încă foarte avansate și/ sau ancorate puternic în cele mai complexe practici internaționale și/ sau pentru universități aflate în faza de aderare și ancorare fermă în cele mai avansate practici și standarde academice internaționale. În acest sens, UBB a inspirat și alte universități din țară, care au urmat apoi demersul început în 2018 de UBB și sperăm să le încurajăm și pe altele” – precizează rectorul UBB, prof. dr. Daniel David.

Auditul internațional QS STAR analizează comprehensiv o universitate pe opt  dimensiuni: Predare; Angajabilitate; Internaționalizare; Cercetare/ Dezvoltare academică; Facilități academice/ Învățare non-tradițională (online); Specializări academice; Artă și cultură; Inovare.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut