UBB: O nouă paradigmă educațională, de tip HighTech, utilizată din anul universitar 2021-2022

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) anunță că va utiliza, din anul universitar 2021-2022, o tehnologie HighTech în procesul de educație academică, printr-o schimbare de paradigmă în direcția unei noi pedagogii universitare.

În acest sens, UBB a fondat, în urmă cu câteva luni, împreună cu compania americană EON Reality, un centru academic numit UBB-EON-XR Center for Higher Education, primul și planificat să fie cel mai mare centru de acest gen din România și țările învecinate, cu două componente fundamentale: una educațională, pentru a introduce un nou standard în predare/ învățare, bazat pe o „nouă pedagogie universitară” în realitate virtuală/ augmentată/ mixtă și una de cercetare – dezvoltare – inovare (CDI), pentru a genera produse și servicii inovative către societate (spre exemplu produsul VR Mind).

Potrivit declarației rectorului UBB, prof. univ. dr. Daniel David, „până în acest moment, aproximativ 500 de cadre didactice și de cercetare ale UBB sunt înscrise în primele module de formare organizate de EON Reality, pentru a implementa, din anul universitar 2021-2022, realitatea virtuală/ augmentată/ mixtă în procesul de predare-învățare, o nouă „pedagogie universitară” care combină strategii inovative de educație cu tehnologiile avansate. „Efectiv, prin aceste dezvoltări, care schimbă paradigma academică, studenții UBB pot intra într-o nouă eră educațională” – afirmă prof. dr. Daniel David.

UBB-EON-XR Center for Higher Education beneficiază și de colaborarea și coordonarea cu noul Institut de Inteligență Artificială, Realitate Virtuală și Robotică al UBB (fondat pe centrele de Computational Intelligence, Machine Learning, Data Mining, Metaheuristics for Complex Systems, Virtual Reality, Modelling and Simulation – de la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul UBB) și cu deja cunoscuta Platformă Matrix a Institutului de Studii Avansate de Psihoterapie și Sănătate Mintală Aplicată (Robotherapy and Virtual Reality Therapy Platform – Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din UBB).

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut