UBB: Noi rezultate experimentale confirmă existența oderonului, prezisă de prof. dr. Basarab Nicolescu

Analiza rezultatelor recent obținute în cadrul acceleratorului de particule LHC din CERN și a Tevatronului de la Fermilab au confirmat ipotezele formulate de prof. Basarab Nicolescu și fizicianul polonez Leszek Lukaszuk în 1973 privind existența oderonului – anunță UBB. 

„Prin calculele efectuate acum aproape 50 de ani, cei doi teoreticieni au explicat, în cadrul teoriei teoremelor asimptotice, asimetriile observate în secțiunile eficace de împrăștiere dintre ciocnirile de proton-proton și proton-antiproton, presupunând existența unei mediatoare de forțe cu proprietăți stranii, numită de către ei „oderon”.  Mai târziu, în cadrul cromodinamicii cuantice (formalismul matematic prin care descriem interacțiunile tari dinăuntrul nucleelor) s-a redefinit această particulă ca fiind o stare stranie a materiei, o legătură inedită între trei gluoni (particule elementare care leagă între ei quarcii). De aproape 50 ani însă, oderonul a rămas o enigmă a fizicii, existența sa nefiind riguros demonstrată în fizica experimentală a particulelor elementare. Rezultatele noi obținute de către CERN și Fermilab, au arătat că predicțiile profesorului Nicolescu se confirmă riguros. Aceste rezultate au fost extrem de mediatizate în ultimele luni de publicații de prestigiu din întreaga lume. Mai este de menționat faptul că analize similare efectuate pe date cu statistici mai slabe de către Basarab Nicolescu în 2018 au indicat și ele o primă confirmare experimentală. La origine, numele „oderon” provine din cuvântul englez „odd” (impar, straniu)” – se precizează într-un comunicat al UBB, remis presei.

Prof. Basarab Nicolescu este, în prezent, conducător de doctorat și profesor asociat la Universitatea Babeș-Bolyai. Cariera sa academică este legată de laboratoarele CNRS din Franța, până în anul 2008, când s-a pensionat. A lucrat la Institutul de Fizică Nucleară, Divizia de Fizică Teoretică, Orsay, și ulterior la Laboratorul de Fizică Nucleară și Energii înalte, Universitatea Paris VI. În 2001 a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Este Doctor Honoris Cauza al mai multor universități din lume.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut