UBB lansează programul de masterat Business Analytics și Managementul Informațiilor în parteneriat cu mediul de afaceri

Facultatea de științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității Babeș-Bolyai include în oferta de studii, începând cu anul universitar 2022-2023, programul de masterat Business Analytics și Managementul Informațiilor. Prin parteneriatul strategic dintre UBB-FSEGA și SAS România, studenții înscriși vor deprinde competențe tehnice în domeniul Business Analytics, dublate de certificări academice apreciate de mediul economic.

Născut din exigența cerințelor mediului de afaceri și pieței muncii, masteratul pregătește absolvenții pentru profesiile prezentului, dar și ale viitorului imediat, precum: Business Analytics Specialist, Business Intelligence Specialist, Data Scientist, Data Engineer, Big Data and Cloud Analyst, IT Project/Program Manager sau Developer.

„Profesiile din domeniul analizei datelor au fost evidențiate în raportul Forumului Economic Mondial din 2020, intitulat «The Future of Jobs», ca având cea mai mare creștere a cererii în toate domeniile. Practic, în tot mai multe organizații se implementează sisteme decizionale bazate pe date, așadar capacitatea angajaților de a analiza date și a trage concluzii a devenit indispensabilă. Pregătirea academică în domeniul Business Analytics înseamnă, pe scurt, crearea capacității absolvenților de a lucra cu date reale din diverse domenii de activitate, de a construi modele pentru a înțelege sensul acelor date, de a folosi diverse pachete software specializate în analiza datelor și de a putea livra soluții potrivite pentru probleme reale. Candidații care doresc să urmeze cursurile acestui program de masterat ar trebui să dețină noțiuni elementare de programare și informatică în general, să fie orientați spre rezolvarea problemelor și să aibă o doză de curiozitate în a descoperi lucruri noi din datele care ne înconjoară. Programul se bucură de un parteneriat strategic cu SAS – lider global în soluții software de analytics, studenții beneficiind astfel de o suită de resurse tehnice și educaționale, precum și de un avantaj competitiv pe piața muncii. SAS a oferit Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor capacitatea de a acorda studenților absolvenți ai programului Business Analytics și Managementul Informațiilor calificările SAS Big Data Analytics și SAS Advanced Business Analytics, în funcție de configurația cursurilor urmate. Astfel, studenții vor putea obține atât diploma programului de studiu, cât și această calificare tehnică, fiindu-le certificată expertiza în realizarea de analize avansate de date folosind produsele SAS” – informează UBB.

Colaborarea în domeniul curriculei academice de profil este întărită de asocierea cu un alt exponent de top al mediului de afaceri: Betfair România Development, care este un partener tradițional al FSEGA, participând la elaborarea și livrarea de cursuri, laboratoare pe domeniul Sistemelor de asistare a deciziilor economice și Product Management.

„Dobândirea abilităților pentru a lua decizii bazate pe date în vederea îmbunătățirii proceselor și a transformării afacerii necesită o combinație de cunoștințe din domeniul informaticii și al economiei. Programul de studii Business Analytics și Managementul Informațiilor își propune pregătirea studenților noștri pentru cariere profesionale într-o lume guvernată de date, oferind abilitățile și cunoștințele pentru a deveni experți în știința datelor, capabili să abordeze analiza din perspectiva strategică a unei afaceri. Suntem printre puținele instituții de învățământ superior din țară care au în portofoliu un program de Business Analytics. Este un masterat tipul advanced-business-oriented,  corelat cu realitatea mediului economc actual, iar UBB-FSEGA reprezintă locul potrivit pentru un astfel de program de studii”, declară conf. univ. dr. Răzvan V.  Mustață, decanul FSEGA.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut