UBB lansează  jocul terapeutic REThink Life

Universitatea Babeș-Bolyai va lansa mîine, 4 martie 2024, în clădirea AVALON proiectul „Scented Pathways: Unveiling the Relationship of Microbiomes with Olfactory Abilities and Psychological Well-Being” și  jocul terapeutic REThink Life.

 „Jocul online REThink Life este un joc terapeutic 3D care se folosește de psihologie pentru a antrena abilități specifice de reglare emoțională. Jocul terapeutic este o intervenție de sine stătătoare, având și un sistem de evaluare al abilităților emoționale integrat. Acesta este compus din 4 niveluri, fiecare antrenând o abilitate distinctă de reglare a emoțiilor. Personajele din joc sunt reale, membri ai laboratorului, fapt ce ajută la creșterea validității ecologice și dificultatea în cadrul anumitor niveluri. Astfel, rolul lui RETman, ghidul în joc, este jucat de rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, iar rolul Optimistei care ghidează implementarea abilităților în viața reală este jucat de directorul proiectului, prof. univ. dr. Oana David”, se arată într-un comunicat al UBB trimis redacției. 

Oana David este profesor universitar în cadrul Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie, din cadrul Universității Babeș-Bolyai, director al Institutului Internațional de Studii Avansate în Psihoterapie și Sănătate Mintală Aplicată, al laboratorului DATA și al Clinicii Babeș-Bolyai PsyTech. Cercetarea ei este centrată pe eficiența instrumentelor bazate pe tehnologie pentru prevenirea tulburărilor emoționale și a stresului la copii, adolescenți și adulți tineri. Potrivit aceluiași comunicat, Oana David a obținut șase granturi de cercetare importante pe baza cărora a dezvoltat următoarele instrumente terapeutice bazate pe tehnologie: jocul terapeutic REThink, aplicația pentru gestionarea stresului PsyPills, aplicațiile de monitorizare a emoțiilor MoodWheel și StudentMood, Programul de parenting rațional și Ppzitiv online și dispozitivul mecatronic terapeutic roboRETman pentru antrenarea abilităților emoționale la copii. Proiectul este finanțat de către Ministerul Educației prin programul de  Creșterea competitivității economiei românești, subprogramul Proiect Experimental Demonstrativ, având un buget total de  598.495 LEI.

De asemenea, potrivit sursei citate proiectul „Scented Pathways: Unveiling the Relationship of Microbiomes with Olfactory Abilities and Psychological Well-Being” este finanțat prin programul PNRR Investiţia I8. Acest program are ca scop dezvoltarea unui program pentru atragerea resurselor umane înalt specializate din străinătate în activități de cercetare, dezvoltare și inovare. Proiectul este câștigat de prof. univ. dr. Agnieszka Sorokowska și se bucură de susținerea UBB prin intermediul colaborării cu prof. univ. dr. Oana David, director al Digital Affective Technologies in Therapy and Assessment Lab (DATA Lab) și al International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy. 

Bugetul proiectului are o valoare totală de 6.000.000 de lei și vizează explorarea complexă a relației dintre abilitățile olfactive, microbiomul nazal, starea de bine și alte corelate psihologice. „Proiectul propus combină diverse eșantioane de participanți și metodologii ambițioase, inclusiv cercetare de teren în societăți tradiționale precum cele din Amazonul Bolivian și Papua de Vest, teste psihologice și fiziologice la scară largă. Acest proiect este important nu doar pentru înțelegerea mai profundă a relației dintre simțul mirosului și starea psihologică de bine, dar și pentru posibilitatea de a dezvolta strategii de îmbunătățire a funcțiilor olfactive și psihologice. Sperăm că rezultatele acestui proiect vor contribui la dezvoltarea unor intervenții inovative în domeniul sănătății mintale și a calității vieții”, informează comunicatul. 

Lansarea proiectelor va avea loc în prezența inițiatoarelor prof. univ. dr. Agnieszka Sorokovska și prof. univ. dr. Oana David.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut