UBB: 339 de locuri bugetate, la doctoral, pentru anul universitar 2021-2022

Admiterea la studiile universitare de doctoral, la Universitatea Babeș-Bolyai, se va organiza anul acesta în două sesiuni, în iulie, respectiv septembrie, „după decizia fiecărei școli doctorale” – a anunțat, într-o conferință de presă, prof. univ. dr. Adrian Petrușel, prorectorul UBB pentru cercetare – dezvoltare – inovare și doctorate.

„Universitatea Babeș-Bolyai are, în prezent, 31 de școli doctorale și gestionează 32  de domenii de doctorat, cu peste 300 de conducători de doctorat activi. Locurile pe care ministerul de resort ni le-a repartizat sunt cam în aceeași linie cu cele de anul trecut. Ca să fiu mai precis, avem 165 de locuri bugetate cu bursă: repartizate pentru candidați din România și alte țări din Uniunea Europeană sau Spațiul Economic European – 151;  locuri bugetate cu bursă pentru domenii prioritare, de dezvoltare a României – 4; și locuri bugetate cu bursă pentru candidați de etnie rromă – 10. La acestea se adaugă 170 de locuri bugetate fără bursă pentru candidați din România și țări ale UE. Pentru românii de pretutindeni am primit în acest an două locuri cu bursă și două locuri fără bursă. Numărul final este de 339 de locuri bugetate, cu două mai puțin față de anul trecut. La acestea se adaugă 151 de locuri cu taxă, mai precis 109 pentru taxă în lei, deci pentru candidați din România, și 42 de locuri cu taxă în valută” – a declarat prof. dr. Adrian Petrușel.

Ca noutate față de anul trecut, acesta a precizat că, prin absorbția Universității „Eftimie Murgu” din Reșița, UBB are încă un domeniu de doctorat, și anume inginerie, și o școală doctorală aferentă, de aici provenind numărul cu unu mai mare al școlilor doctorale, respectiv al domeniilor de doctorat.

„Mesajul meu către tineri este următorul: Uitați-vă la domeniile în care doriți să vă faceți doctoratul, pentru că în anumite domenii Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca nu este competitivă internațional; este printre liderii care stabilesc paradigmele la nivel internațional. Avem cercetători care sunt cei mai citați 2% cercetători ai lumii, avem programe care se află în top 10 la nivel internațional, nu mai vorbesc de cele care intră în top 300 sau top 400. Și atunci, în aceste zone, iarăși recomandarea mea este: Veniți și faceți doctoratul la UBB și veți merge în stagii doctorale sau, dacă vreți, în programe postdoctorale în străinătate, ca să vedeți cum este. Nu are sens să investești timp și bani în străinătate într-un program care poate fi făcut la performanțe foarte mari în țară, la UBB” – a declarat, în aceeași conferință de presă, rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut