U – Sepsi, finala care poate aduce Cupa României la Cluj! Să punem ”Șapca” pe Cupă!

Finala Cupei României Betano, ediţia 2022-2023, dintre Sepsi OSK Sfântu Gheorghe şi Universitatea Cluj se va disputa miercuri, cu începere de la ora 20:30, stadionul Municipal din Sibiu.

Clujenii au jucat prima finală din istorie, au fost de 5 ori până în acest moment în ultimul act și au cucerit trofeul în 1965!

Istoria clujenilor e strâns legată de Cupa României. Și asta pentru că au jucat chiar prima finală din istorie, în 1934. După ce au pierdut, 2-3 la Timișoara cu Ripensia, au contestat faptul că s-a jucat în orașul adversarei. La rejucarea de la București însă a fost 0-5!

Primele trei finale, fără succes

În 1942 și 1949, ardelenii s-au deplasat iar în Capitală pentru două finale, ambele pierdute din păcate pentru ei. Întâi, un neverosimil 1-7 cu Rapid București, pe arena Venus, iar apoi un 1-2 cu CCA București, pe când studenții aveau titulatura CSU Cluj. La finala din 1949 au fost conduși, au egalat dar au pierdut finalmente, cu o echipă antrenată de marele Baratky și în care se regăseau legendarii Mircea Luca ori Ștefan Covaci!

Până în 1989, Universitatea a mai bifat o finală. De data aceasta, a patra, a fost cu succes! În 1965, pe Republicii din București, Știința Cluj triumfa cu 2-1 în fața celor de la Dinamo Pitești, cu Nicolae Dobrin titular la învinși, deși avea doar 17 ani!

Eroii marelui triumf

Golurile marii performanțe au fost marcate pentru studenți de Remus Câmpeanu și Zoltan Ivansuc, repere all-time ale istoriei Universității. Antrenor era Andrei Sepci iar în formație se mai regăseau Mihai Adam, Traian Georgescu, Mircea Neșu, Simion Moguț… Acesta din urmă, unul dintre eroii acelei victorii, a fost prezent pe 13 mai în Iulius Mall din Cluj-Napoca, pentru a admira trofeul Cupei României, expus acolo pentru suporterii “șepcilor roșii”.

A trebuit să treacă o jumătate de secol, fix 50 de ani, de la finala din 1965, până când Universitatea să revină în ultimul act al Cupei. S-a întâmplat, așadar, în 2015, dar bucuria finalei a fost una umbrită de faptul că ‘U’ era deja retrogradată în acea vară din L1, după 5 ani consecutivi în primul eșalon. Iar marea favorită a finalei, FCSB, s-a impus cu 3-0 pe Arena Națională.

A 13-a finală clujeană

Este a 13-a finală de Cupă a României în care este implicată o echipă clujeană. De-a lungul timpului, patru formații din județul Cluj au reușit să joace cu trofeul pe masă: CFR Cluj, care a jucat cinci finale, reușind să câștige patru dintre acestea, U Cluj, și ea prezentă în cinci finale ale competiției, cu un trofeu câștigat, Metalul Câmpia Turzii (actuala ISCT), și Arieșul Turda, care a și fost prima formație clujeană care a câștigat trofeul, în 1961, contra celor de la Rapid București.

Tot ca un element inedit, prin câștigarea Cupei în 1965, U Cluj a fost prima formație din județ care a jucat în cupele europene.

Popa ”centralul” finalei, Kovacs la VAR

Arbitrul Cătălin Popa va oficia finala Cupei României, dintre Sepsi OSK Sfântu Gheorghe şi Universitatea Cluj, a anunţat, luni, Federaţia Română de Fotbal.

Comisia Centrală a Arbitrilor a delegat următoarea brigadă la acest meci: Cătălin Popa la centru, ajutat de asistenţii Daniel Mitruţi şi Bogdan Gheorghe, plus al patrulea oficial, Iulian Dima. În camera VAR se vor afla Istvan Kovacs şi Andrei Chivulete.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut