Turism ”în revenire”, la Gherla

După doi ani de pandemie, turismul și-a revenit cu greu din acalmie în municipiul Gherla.

A trecut vara, au început şcolile, însă grupurile de turişti din străinătate continuă să sosească în mica urbe transilvană, fostul Armenopolis. Chiar în week-end-ul trecut a trecut pragul municipiului un mic grup de israelieni. Înainte de toate, oaspeţii din Israel au vizitat Sinagoga (foto) de pe strada Crişan, unde au admirat şi Monumentul cu lista martirilor Holocaustului din împrejurimile Gherlii, lucrare realizată acum cîţiva ani de sculptorip gherleni, fraţii Kötő János şi Márton. De asemenea, ei au făcut cunoştinţă şi cu frumoasele clădiri cu arhitectură armenească, ghid fiindu-le Monica Pătac, managerul Centrului de Informare şi Promovare Turistică Gherla.

Zilele trecute oraşul a fost vizitat și de delegaţii străine din Elveţia, Franţa, Germania, Ungaria şi Armenia, care au participat la manifestările cultural-artistice organizate cu ocazia celei de a doua ediţii a Festivalului Armenopolis (de fapt Zilele Municipiului Gherla). Este vorba de reprezentanţii oraşelor înfrăţite cu Gherla, din ţările respective. Printre ultimii vizitatori se află și cercetaşi din Italia, care s-au interesat de vestigiile arhitectonice expuse în cadrul Muzeului de Istorie. După cum am aflat la Centrul Turistic, în ultimele luni (incluzînd aici sezonul estival) municipiul Gherla a fost vizitat de peste 700 de turişti străini, unul dintre cele mai vizitate obiective fiind impozanta Catedrală Armenească din centrul oraşului, una din cele mai mari biserici din această zonă a Europei.

În acest an, la Gherla s-a dezvoltat mult şi turismul balnear, Spitalul de Recuperare Medicină Fizică şi Balneologie „Eurotrat” fiind preferat de mulți oameni suferinzi, sosiți la tratament din toată ţara. Alături se găseşte baza de agrement Tehnomedical, care dispune de două bazine în aer liber şi altele două acoperite, cu apă dulce şi sărată, efectiv luate cu asalt în timpul verii. Pe dealul Brădet există lacul „Sărătura”, unde bolnavii de reumatism au la dispoziţie un nămol cu o valoare terapeutică echivalentă celui de la Techirghiol. Deși edilii municipiului doresc să realizeze mai multe investiţii acolo, deocamdată proiectul nu a fost finalizat. Totuşi, lumea merge cu plăcere la „Sărătura”, unde în anotimpul călduros nu se prea găseşte un loc liber. Ar mai fi Băile Băiţa, facilitate aflată în prezent în… paragină. Păcat, cândva a fost floarea turismului gherlean.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut