Turda, incursiune în viitorul orașului

Municipiul Turda face pași spre o nouă etapă a dezvoltării sale. După ce Cristian Matei a devenit primar, foarte multe proiecte au prins contur, ceea ce a făcut ca orașul să se transforme radical. Chiar dacă de multe ori finanțarea planurilor de modernizare reprezintă cea mai mare problemă, edilul a reușit să obțină bugetul necesar de la Uniunea Europeană pentru a face din Turda un reper important pe harta orașelor din România care nu sunt reședință de județ.

Rep: Domnule primar, ne aflăm la puțin timp după încheierea unui nou exercițiu financiar european 2014-2021, cu prelungire până în 2023. Ce a însemnat pentru municipiul Turda acest exercițiu financiar european?

Cristian Matei: A însemnat mult, în sensul în care am avut foarte multe proiecte. Nu aș vrea să fiu acuzat de falsă modestie dar deținem de câțiva ani primul loc în România pentru atragerea de fonduri europene, pentru numărul de proiecte, pentru sumele de bani atrase. În 2022 am atras foarte mulți bani. Citeam în presa de Cluj că am concurat puțin chiar și cu Clujul, chiar depășind cu puțin sumele din contracte. Cu această ocazie am rezolvat problemele cetățenilor.

Sigur, ele au pornit din 2016 de când am câștigat Primăria și atunci, cu ocazia campaniei electorale, am făcut și noi niște teste pentru a vedea ce și-ar dori cetățenii pentru viitor iar în primul mandat am încercat strict să rezolvăm problemele stric ale cetățenilor în ordinea priorităților pe care tot ei ni le-au comunicat. Adică prioritatea zero era infrastructura stradală, după care venea sănătatea și învățământul, cultura, câinii, mizeriile și așa mai departe. Pentru aceasta am accesat fonduri pentru absolut toate domeniile. Sigur au fost fonduri de la Comunitatea Europeană, fonduri norvegiene, credite și de la buget local. Am făcut tot posibilul ca să rezolvăm problemele stringente ale populației și am reușit dintre acestea să acoperim într-o bună măsură cam tot ce ne-am propus. În actual mandat de primar și în exercițiul financiar european 2021-2027 ne propunem niște proiecte mai mature, care să rezolve și din problemele vechi, cum ar fi de exemplu spitalul pentru care am depus documentațiile pentru extinderea spitalul. Se vizează o unitate de primire a urgențelor completă, modernizarea clădirii spitalului, a anumitor corpuri de spital vechi și extinderea sub formă de U, unde vom avea și secție de oncologie.

Noi deservim un areal de peste 100.000 de persoane, care înseamnă Turda, împrejurimile Turzii, zona de munte și este păcat pentru acest oameni să se plimbe până la Cluj când și-ar putea rezolva problemele medicale și la Turda. O să mai facem și un ambulatoriu. Dacă facem și partea de spital, problema sănătății în Turda s-ar cam rezolva complet.

Discutăm apoi de învățământ. Și pentru acest domeniu am accesat toate fondurile posibile pentru ca toate școlile, grădinițele, creșele să fie reabilitate, modernizate, izolate termic și așa mai departe. Avem două grădinițe unde deja s-au încheiat lucrările de extindere. Mai avem un corp de clădire al Grădiniței „Poiana cu Castani” din centrul orașului, unde s-au finalizat lucrările de modernizare. Mai avem grădinița de pe strada dr. Ioan Rațiu care va fi reabilitată și unde, de asemenea, se va face un nou corp de clădire. La școli s-au rezolvat chiar mai multe etape de dotări. Chiar și în timpul pandemiei ne-am descurcat destul de bine, fiind făcute niște investiții majore, deși la anumite capitole nu ne-am recuperat banii. Noi în pandemie am lucrat tot timpul pe șantiere. Recent am făcut ateliere de școală pentru copiii romi ca să poată învăța și ei o meserie în domeniul pe care și-l doresc să se ducă. Nu prea există domeniu pe care nu l-am atacat pentru a atrage fonduri.

Rep: Domnule primar, care au fost principalele proiecte care au fost realizate din fonduri europene și care au schimbat fața Turzii?

Rep: Cristian Matei: În primul rând au fost proiectele de infrastructură, unde am prins toate coridoarele de mobilitate urbană, patru coridoare. A fost proiectul prin care am adus 20 de autobuze electrice, a fost proiectul prin care ne-am creat o societate proprie de transport, așa cum am avut pe vremuri. Este o societate care funcționează deja de patru ani autobuze iar autobuzele sunt ca și noi. Chiar recent am discutat cu cineva care merge să îngrijească fetița la fiica dânsei și care îmi spunea că alege autobuzele electrice pentru că e cald, e frumos și îngrijit. Acum, prin PNRR, am accesat fonduri pentru alte 25 de autobuze. Până acum la Turda s-au asfaltat peste 240 de străzi și toată lumea care locuiește pe străzi asfaltate dorește ca autobuzul să ajungă și la străzile respective. De aceea trebuie să extindem rețeaua de autobuze. Am făcut și o nouă autobază prin acest proiect și urmează să facem exproprieri pentru a extinde această autobază.

Rep: Asta a fost pe infrastructură și mobilitate. Ce alt palier ați vizat?

Cristian Matei: Alt palier a fost sportul. Am reușit să construim o sală polivalentă în condițiile în care Mureșul, Alba-Iulia, Maramureșul nu au săli competitive decât săli vechi care nu se aliniază la standardele europene. Sala a fost finalizată și a fost predată la Compania Națională de Investiții iar apoi să ne-o predea. Suntem acum în etapa de avizare ISU. Sala este model 2020 și este foarte digitalizată.

Rep: Ați mai avut în această perioadă o prioritate legată de mediu. Ați moștenit o adevărată bombă ecologică, respectiv zona de la Poșta Rât cu acele depozite chimice. Cum s-a rezolvată problema respectivă?

Cristian Matei: Problema este în mare parte rezolvată. Terenul a fost în mare parte decontaminat după metoda surprinsă în proiect și au fost plantați vreo 5.000 de pini, însă în primul an, cel mai probabil din cauza condițiilor climatice, s-au uscat. Acum s-au replantat și se pare că rezistă. Acolo s-a creat un parc și o să venim cu un alt proiect european pentru a face acolo un parc dendrologic. Este un proiect dus cu bine la capăt. Până când am preluat eu Primăria nu s-a reușit decontaminarea, tot timpul se spunea că nu se poate face decontaminarea.

Rep: O altă componentă a exercițiului financiar european care s-a încheiat în 2023 a fost legată de prezervarea obiectivelor culturale. Spre ce obiective ați reușit să atrageți fonduri și să valorificați aceste bunuri?

Cristian Matei: Am încercat să atragem fonduri pentru toate obiectivele pe care le avem în patrimoniu, chiar și pentru cele ecumenice. Astfel, am accesat fonduri pentru reabilitarea castrului roman, care s-a finalizat în luna februarie. Normal trebuia să se finalizeze până la finalul anului trecut, dar din cauza complexității construcției metalice l-am etapizat iar acum s-a finalizat. Acum încercăm să rezolvăm problema cu parcările și cu accesul.

Rep: Zona istorică centrală a fost și ea supusă unui proces de reamenajare.

Cristian Matei: Da, a fost un proces amplu. Am reușit un proiect de reabilitare a spațiului pietonal, a fostului teatru de vară în același proiect și a Pieței Muzeului. În 2017 am făcut și Piața Tricolorului pentru că nu aveam unde să sărbătorim evenimentul de Ziua Tricolorului. A durat mult lucrarea deoarece s-a făcut o canalizare nouă, ceea veche fiind desființată pentru că lumea se plângea că miroase urât. Acum, la final de lucrare, facem un bazin uriaș pentru apă pentru a asigura apa în caz de incendii.

Rep: Cam la ce nivel se ridică sumele atrase din fonduri europene pentru aceste investiții?

Cristian Matei: Noul buget din acest an este mai mare cu 100 și ceva de milioane de lei decât cel de anul trecut. Anul acesta avem aproximativ 534 milioane de lei venituri din care o treime o constituie surse atrase și buget local iar două treimi pentru dezvoltare.

Rep: Toate sumele atrase din 2016 până acum cam la cât s-ar ridica?

Cristian Matei: În primul mandat s-au atras 300 de milioane de euro. Sunt foarte multe, am avut 41 de proiecte și nu aș putea să vă spun o sumă exactă. Oricum sunt foarte mulți bani care s-au atras la Turda, mai ales că am depășit în 2022 și Clujul și sunt pe locul întâi la capitolul orașe care nu sunt reședințe de județ.

Rep: Care au fost problemele birocratice cu care v-ați confruntat și ce s-ar putea face ca în următorul exercițiu financiar să fie înlăturate astfel încât autoritățile locale să poată gestiona mai ușor aceste proiecte europene?

Cristian Matei: Ar fi nevoie de o stabilitate monetară în România. Am trecut prin criza asta cumplit când s-au dublat prețurile, am trecut prin exodul muncitorilor în străinătate. Țin minte ca eram în pandemie iar la Turda se lucra. Am făcut Cartierul Băi complet, am făcut și toată Poiana, localitate care a fost între Turda și Câmpia Turzii și care acum aparține de Turda. Am asfaltat toate curțile de blocuri din toate cele patru micro cartiere, au fost demolate 1.800 de garaje, fiind făcute parcări noi, moderne cu lumini LED, cu locuri de joacă pentru copii în anumite zone. Am avut și proiecte urbane care s-au derulat din buget propriu. Cam acestea au fost problemele cu care ne-am confruntat și în plus poate că la anumiți antreprenori s-a văzut o lipsă a managementului performant.

 

Momentan nu stăm rău deși este vorba despre o suprafață foarte mare de străzi. Turda este un oraș complicat, greu, lung, mare. Oricum, nu se poate reface un oraș din temelii fără un mic deranj, cu toate că nimeni nu dorește să creeze deranj. În toate interviurile pe care le-am acordat am mulțumit cetățenilor pentru că au înțeles importanța acestor lucrări.

Rep: Din cauza acestor probleme s-a impus fazarea unor proiecte sau sunteți cu toate la zi?

Cristian Matei: Șase proiecte au fost fazate pentru a fi finalizate în prima parte a acestui an. Teatrul a fost fazat până în 2025 pentru că acolo a fost ceva probleme cu drumul. Mai exact a trebuit să fie refăcută strada prin săpătură. De fapt toate drumurile refăcute au fost făcute prin săpătură, nu prin întindere de asfalt electoral. S-au făcut toate străzile, canalizarea și apa. De aia e deranjul atât de mare pentru că în paralel cu noi a lucrat și Compania de Apă.

Rep: Cum a fost bugetul structurat pe acest an și ce alte surse de venit ați avut?

Cristian Matei: Două treimi din bugetul Turzii reprezintă dezvoltarea. Dacă în 2016 am avut buget de opt milioane de lei pentru dezvoltare, au venit fondurile europene iar acum avem cel mai mare buget din istorie-534 de milione de lei, din care 66 la sută reprezintă dezvoltarea.

Avem proiecte precum aquaparc, salina, bazinul înot olimpic. Sunt proiecte scumpe pe care urmează să le derulăm. La acestea se mai adaugă proiectele din PNRR unde am deja 49 de milioane de euro accesați.

Rep: Ce surse de venit mai aveți la buget pe lângă aceste fonduri? Economia locală cu cât contribuie și cât au influențat toate aceste proiecte, toate aceste demersuri pe care le-ați făcut în aceste mandate astfel încât antreprenorii locali să contribuie la creșterea bugetului?

Cristian Matei: Aici intervin mai mulți factori. Turda este foarte bine plasat geografic. Avem apoi inelul de autostradă care contează foarte mult, avem Salina Turda pentru care am făcut demersuri pentru a fi inclusă în UNESCO, la fel și ca castrul roman. Toate acestea constituie magneți permanenți care atrag. Am crescut cu mult numărul de vizitatori, deci o componentă importantă a economiei locale o constituie turismul, chiar cea mai importantă. De asemenea, dintre ramurile industriale din Turda nu s-a distrus nimic, decât s-au mai redus la alte cote. De exemplu rigips-ul continuă să se dezvolte, s-au făcut hale pentru logistică. Sunt foarte mulți investitori, ajungând să nu mai avem terenuri nici pe piața privată. Turda se dezvoltă cu o viteză fantastică și mulțumită a ceea ce facem cu toții.

Ne dorim un oraș frumos, modern și european iar pentru asta se muncește foarte mult.

Rep: Aveți date legate de numărul salariaților din oraș?

Cristian Matei: Avem date despre câți navetiști vin în Turda din Cluj. S-au creat foarte multe locuri de muncă și numai cine nu dorește nu muncește. Suntem ca pe platformele Tetarom. A venit forma Stada care construiește prima fabrică de medicamente de după 1990 în România, s-au construit multe câmpuri fotovoltaice.

Rep: Domnule primar suntem categoric într-un an electoral. Prin urmare vă întreb direct dacă doriți să intrați într-o nouă cursă de primar și ce va determină să intrați în cursa pentru un nou mandat.

Cristian Matei: Firescul. Noi, echipa care s-a format la primărie și care este foarte performantă am gândit 40 de proiecte de care are nevoie Turda.

Am dori să facem și aquaparc pentru populație fiindcă ar aduce venituri mari ținând cont că de la Brașov până în Oradea e și nu este alt aquaparc. Dacă la Cluj se poate face metrou, atunci noi sperăm să facem aquaparc și ne-am pregătit deja pentru accesarea de fonduri. La fel avem proiectul pentru Mina Iosif pentru care a trebui să intrăm în niște reparații capitale la Lacul Durgău și la Baza de tratament din Mina Ghizela, fiind înlocuit tot mobilierul care stă la baza dezvoltării viitoarei mine. Și după cum știm lemnul ce este cel mai important material de construcție pentru salina pentru că rezistă. Deja am făcut investiții pentru a putea începe amenajarea Mini Iosif. Deci toate astea mi le-am propus și trebuie să fie duse până la capăt. Așa că voi candida și cam acestea sunt intențiile mele pentru care candidez. Deci proiectele gândite ne obligă să le finalizăm.


Interviu realizat de Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut