Trei sferturi dintre profesori și părinți consideră necesară redeschiderea școlilor

Mai bine de trei sferturi dintre părinți (78,4%) și profesori (73,1%) consideră că elevii trebuie să revină cât mai curând în băncile școlii, unde e nevoie de o regândire a programei școlare (80,9%) și de măsuri de educație remedială (43,7%). În ceea ce-i privește pe copii, 56,8% dintre ei se declară în favoarea redeschiderii școlilor, relevă datele unui sondaj de opinie realizat de Organizația Salvați Copiii România.

„Datele complete ale anchetei online relevă că 56,8% dintre elevi se pronunță în favoarea redeschiderii școlilor, în vreme ce 23,5% preferă menținerea formatului online. 78,4% dintre părinți consideră necesară redeschiderea școlilor și doar 12,7% spun că preferă ca școala să fie menținută online. Doar 14,2% dintre profesori consideră că școala trebuie să rămână online, în vreme ce 73,1% dintre cadrele didactice consideră necesară revenirea în bănci. Restul se declară nehotărâți” – precizează Salvați Copiii.

Cu privire la condițiile pe care școlile trebuie să le îndeplinească, pentru ca redeschiderea să fie făcută în condiții de siguranță, cei mai mulți pun accentul pe existența materialelor igienico-sanitare, dar o condiție importantă este și evitarea aglomerației în spațiile limitrofe școlilor. Astfel: 83,5% dintre respondenți consideră că asigurarea condițiilor igienico-sanitare este o condiție necesară pentru deschiderea școlilor; 69,8% spun că e nevoie de asistență medicală în toate școlile; 59,3% dintre cei intervievați vor să fie luate măsuri pentru evitarea aglomerației în jurul școlilor; 45,3% consideră că e necesară reducerea numărului de elevi din clase; 44,8% consideră că e nevoie de transport sigur către și dinspre școală.

Odată reluată activitatea didactică în școli, „devine imperioasă recuperarea materiei și acoperirea decalajului educațional pentru copiii vulnerabili, care nu au avut o participare reală la educația online” – relevă datele anchetei. Dintre cei intervievați: 80.9% consideră utilă revizuirea programei școlare, cu accent pe materia esențială; 43,7% spun că sunt necesare intervenții de sprijin pentru cei care nu au reușit să participe real la educația online; 10,2% se pronunță pentru prelungirea duratei cursurilor în acest an școlar.

Recomandări ale organizației Salvați Copiii România

„Urmând exemplul altor state europene care au pus educația copiilor pe lista priorităților, Salvați Copiii a solicitat Guvernului României să mențină deschise toate unitățile de învățământ preșcolar și clasele 0-4, asigurând totodată măsurile de siguranță și materialele sanitare (măști, dezinfectanți etc.) necesare pentru prevenirea răspândirii COVID-19 în școală și în comunitate și aplicând scenariul galben ori verde în funcție de gradul de aglomerare a grupelor de copii la clasă. Pentru elevii mai mari (învățământ secundar sau liceal), revenirea lor în spațiul școlar trebuie să constituie o prioritate, mai ales în localitățile mai puțin afectate de pandemie și în școlile unde numărul redus de elevi permite distanțarea fizică de cel puțin 1,5 m între elevi” – arată reprezentanții organizației.

Potrivit acestora, este nevoie de o evaluare serioasă a impactului pe care l-au avut închiderea școlilor și accesul inegal la internet și tehnologie. Totodată, profesorii trebuie încurajați să evalueze rămânerile în urmă și să fundamenteze planuri de remediere pentru elevii care nu au avut sau au avut un acces limitat la învățarea online. „Orice amânare a acestor evaluări sau a implementării unor măsuri remediale adaptate nevoilor fiecărui elev și comunități școlare nu va face decât să adâncească pierderile de învățare, condamnând numeroși elevi din grupurile vulnerabile la insucces școlar și risc major de părăsire a școlii” – atenționează Salvați Copiii România.

În opinia reprezentanților organizației, este „crucială” extinderea progresivă a programelor de tip „Școală după școală”, cu un program de la 8:00 la 16:00/17:00 și o masă caldă. De importanță majoră este considerată și respectarea măsurilor de prevenție în proximitatea unităților de învățământ, mai ales de către adulții care însoțesc copiii către și de la școală, precum și asigurarea unor alternative sigure de transport pentru copiii care frecventează grădinițe sau școli aflate la distanță de domiciliu.

Pentru a putea asigura un număr redus de elevi în grupă sau clasă în învățământul preșcolar și primar, dar și condiții sanitare corespunzătoare în unitățile de învățământ sau intervenții adaptate de educație remedială, organizația propune suplimentarea personalului didactic și nedidactic, pe baza unei analize de nevoi derulate în toate unitățile de învățământ, și pregătirea acestora pentru dobândirea de competențe digitale și abilități de comunicare la distanță.

***

Conform anchetelor sociologice desfășurate de Salvați Copiii în acest an, 36% dintre familiile dezavantajate economic nu au putut procura produse sau alimente de strictă necesitate în timpul crizei sanitare, aproximativ 500.000 de copii fiind afectați în mod direct. Peste 1.000.000 de copii din învățământul primar, gimnazial și liceal/ profesional au putut folosi doar telefonul mobil pentru participarea la cursurile online în timpul stării de urgență. Impactul negativ al izolării a fost resimțit cel mai puternic de copiii de vârste mici, în special din ciclul primar de studii, iar jumătate dintre părinți, elevi și cadre didactice apreciază că, în prezent, calitatea actului didactic din școală este mai slabă decât cea dinaintea crizei COVID-19. De asemeni, patru din zece cadre didactice, adică aproximativ 1.000.000 de învățători și profesori, au avut probleme în derularea cursurilor online, fie din cauza lipsei dotării corespunzătoare a școlii cu tehnica digitală necesară și o conexiune adecvată, fie pentru că nu dispun de materiale didactice adaptate mediului online.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut