Trei mistreți cu pestă porcină africană, vânați în Cluj

În intervalul 22-28 octombrie au fost înregistrate zece cazuri noi de pestă porcină africană (PPA) la mistreţi: judeţul Alba – 1 caz, mistreţ vânat; judeţul Cluj – 3 cazuri, mistreţi vânaţi; judeţul Iaşi – 1 caz, mistreţ găsit mort; judeţul Sălaj – 5 cazuri, mistreţi vânaţi.

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România (iulie 2017) şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.895 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.

În aceeași perioadă au fost depistate 30 de focare noi de PPA, cele mai multe în judeţele Ialomiţa (9 focare), Bihor, Buzău şi Iaşi (câte trei). De asemenea, în judeţele Alba şi Teleorman s-au înregistrat câte două focare noi, iar în Botoşani, Călăraşi, Dolj, Gorj, Mureş, Prahova, Sălaj şi Satu Mare câte un focar, însă nici unul în județul Cluj. Totuși, în județul Cluj mai este activ un focar cu PPA.
Potrivit A
utorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în ultima săptămână au fost stinse 30 de focare de PPA din gospodăriile populaţiei, însă în 28 octombrie mai erau active 585 de focare de PPA, dintre care 21 de focare în exploataţii comerciale şi 3 focare în exploataţii comerciale de tip A, fiind afectate 376.938 de porcine. În perioada 2019 şi până în prezent au fost stinse 3.670 de focare de PPA.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut