Trei inedite spectacole pentru elevii din Tureni

Dacă anul trecut pandemia a strangulat bucuria școlarilor din Tureni de a participa la programul artistic închinat sărbătorilor de iarnă și a întâlnirii cu generosul Moș care an de an și-a descărcat tolbele pline cu daruri pentru a stimula cumințenia acestora, în pragul acestor sărbători mult așteptate, Moșul a găsit ușile larg deschise și la Tureni.

De 14 ani de zile primărița comunei, d-na Daniela Mănăilă, invită Moșul în comunitatea de aici pentru a oferi daruri atât pentru cei mici, cât și pentru unii vârstnici. Miercuri și joi, după amiază, modernul locaș de cultură din centrul civic al comunei, instituție modernizată și dotată prin strădania d-nei Mănăilă, a găzduit trei frumoase spectacole artistice la care au participat 220 de elevi ai comunei, cadre didactice și câțiva părinți și bunici.

Cum este și firesc, regia spectacolelor a fost pliată pe interpretarea de colinde și scenete adecvate Crăciunului și Anului Nou, însă ineditul scenic l-a adus o trupă tânără a Teatrului de Stat din Turda, care nu a sosit aici doar cu repertoriu, ci și cu întreaga recuzită cerută de plăcutul decor scenic.

Deși comuna Tureni nu este colorată nici în galben, nici în roșu, regulile impuse de starea pandemică au generat trei spectacole, pentru a evita surprizele nedorite în acest sfârșit de an când sărbătorim nașterea Mântuitorului Iisus Hristos și trecerea în noul an, pe care îl dorim lipsit de chinuitoarele interdicții pe care tineretul le suportă mai greu.

Despre aceste încorsetări impuse de interminabilele tulpini pandemice a vorbit și edilul comunei la începutul celor trei spectacole, apoi a subliniat tenacitatea copiilor în toți acești doi ani și paradigma învățământului online, redând, pe larg, frumusețea sărbătorilor tradiționale de altădată, amprenta lor și a copilăriei dăinuie peste decenii, chiar dacă pe la Bruxelles apar curente care neagă nașterea Domnului.

Spectacolul a început cu „Castingul spiridușilor’’, în prima zi, și cu „Cei trei purceluși’’ în a doua zi. Au fost spectacole interactive, în care atât purcelușii, cât și lupul au dialogat permanent cu sala dominată de elevii claselor primare. Buna dispoziție a fost maximă când a fost păcălit lupul, iar aplauzele au fost și ele pe măsură. Acestea sunt două din spectacolele de Crăciun ce le susțin actorii teatrului turdean în a doua parte a lui decembrie.

Multă culoare au adus, apoi, pe scenă nu doar costumația elevilor, ci chiar crudul specific vocilor cu care au prezentat repertoriul, din care nu au lipsit scenetele închinate marii sărbători și interpretarea frumoaselor colinzi care sunt și se transmit urmaților ca valori ale patrimoniului cultural.

Sosirea Moșului a generat emoții, animație și aplauze. Desagii plini cu dulciuri greu au fost urcați de spiriduș pe scenă, iar moșul a rugat-o pe doamna primar să-l ajute la împărțirea darurilor, timp în care Moșul a purtat dialoguri cu elevii comunei, dorindu-le succes la învățătură, note mari cu care să-și bucure părinții și cadrele didactice.

Aceste două după-amiezi frumoase au fost marcate de alocuțiunile doamnei primar, Daniela Mănăilă, care a felicitat actorii turdeni, pe micuții actori ai școlii, cadrele didactice din instituția de învățământ, dorindu-le sărbători fericite și un an plin de frumoase împliniri, apoi a prezentat noul director al școlii, în persoana prof. doctorand în științe biologice, Andreea Brașovan, care a mulțumit pentru onoarea de a coordona procesul educațional din această comună. Gânduri bune celor prezenți le-a transmis și viceleprimar al Tureniului, dna Ileana Coloșvari.

De remarcat este și faptul că Primăria și Consiliul local Tureni au găsit resursele necesare pentru a sprijini seniorii comunei ce au venituri și pensii mici, oferindu-le un coș cu produse alimentare pentru aceste sărbători, iar familiilor ce au împlinit 50 de ani de conviețuire, vor primi premii de 500 de lei, Diplome de Excelență, flori, șampanie și un scurt, dar frumos spectacol artistic, gândit și realizat de cunoscuta interpretă a folclorului transilvănean, cu reale inflexiuni patriotice, Adriana Irimieș.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut