Trei cazuri de intoxicații cu monoxid de carbon înregistrate deja, anul acesta

Un număr de 13 cazuri de intoxicații cu monoxid de carbon au fost înregistrate anul trecut în aria de activitate a companiei Delgaz Grid. 10 persoane au murit și alte 22 au fost la un pas de a-și pierde viața, în urma unor incidente care au avut ca „numitor comun” nerespectarea unor reguli minime în utilizare a surselor de încălzire.

La începutul acestui an s-au înregistrat deja trei cazuri de intoxicații cu monoxid de carbon, din care au rezultat patru victime.

Potrivit reprezentanților companiei Delgaz Grid, principalele cauze ale intoxicațiilor cu monoxid de carbon sunt: folosirea aragazului pentru încălzirea locuinței, racordurile neetanșe la sistemul de evacuare a gazelor arse al centralelor termice și al sobelor, coșuri de fum colmatate sau defecțiuni la sobe (plite crăpate, sobe de teracotă neetanșe).

„Pe fondul diferitelor defecțiuni la aparatele de încălzire sau la cele de evacuare a gazelor arse, monoxidul de carbon – un gaz asfixiant, foarte toxic -, se acumulează în încăpere și duce la intoxicarea persoanelor. Fiind fără culoare și miros, este greu de depistat, dar există câteva simptome care ne pot da indicii cu privire la o posibilă intoxicație, respectiv senzația de greață, cea de amețeală și durerile de cap. În cazul în care avem suspiciuni cu privire la o posibilă intoxicație cu monoxid de carbon, trebuie să scoatem victimele la aer curat, să aerisim încăperile și să contactăm serviciul medical de urgență. De multe ori, însă, intoxicația intervine în timpul nopții, când durata expunerii este mai mare și, din acest motiv, șansele de supraviețuire pentru cei care au inhalat monoxid de carbon sunt minime” – atenționează compania.

Pentru siguranța consumatorilor, Delgaz Grid recomandă celor care locuiesc la casă să verifice coșurile de fum și hornurile. Acestea trebuie curățate de cel puțin două ori pe an, obligatoriu o dată înainte de începerea sezonului rece și „numai de către persoane autorizate”. Totodată, trebuie să fie verificate și îmbinările între aparatele de încălzire și coșurile de evacuare, deseori fiind necesară refacerea acestora, dacă prezintă neetanșeități. La fel de importante sunt garniturile de etanșare de la focare, care trebuie schimbate periodic, deoarece trebuie să reziste la temperaturi ridicate.

„Cei care locuiesc în blocuri de locuințe trebuie să se asigure că apartamentele au în bucătării, unde sunt instalate mașini de gătit de tip aragaz, canale sau grile de ventilare pentru evacuarea gazelor de ardere spre exterior și să verifice dacă aceste goluri nu sunt obturate, iar în cazul în care se observă probleme, să fie remediate cu specialiști autorizați. Aragazul trebuie supravegheat în timp ce preparăm hrana, existând riscul ca flacăra să se stingă, provocând, în acest fel, acumulări de gaze. De asemenea, aragazul nu trebuie utilizat pentru încălzirea locuinței” – atenționează Delgaz Grid.

Reprezentanții companiei atenționează, totodată, părinții, să nu lase copiii nesupravegheați în încăperi în care sunt aparate de încălzire sau de preparare a hranei, în funcțiune.

„O importanță deosebită o reprezintă aportul de oxigen necesar arderii gazelor naturale, întrucât prin arderea gazelor se consumă oxigen din încăperile unde există amplasate aparate de încălzire sau de preparare a hranei. Din acest motiv, încăperile în care sunt amplasate aparate consumatoare de combustibili gazoși și care nu au prevăzut orificiu pentru accesul aerului necesar arderii, trebuie aerisite periodic. Este important ca în locuințe să existe montate detectoare de monoxid de carbon, care emit semnale sonore și ne avertizează cu privire la eventuale riscuri legate de intoxicațiile cu monoxid de carbon. Detectoarele de monoxid de carbon nu trebuie confundate cu detectoarele automate de gaze naturale. Acestea din urmă au rolul de sesiza eventuale concentrații de gaze naturale în interiorul clădirilor, ca urmare a scăpărilor de gaze din sistemele de alimentare, de a avertiza sonor prezența concentrațiilor de gaze și de a întrerupe automat alimentarea cu gaze naturale pe instalațiile interioare. Este obligatoriu să fie montate detectoare automate în încăperile în care există aparate care funcționează cu gaze naturale, în cazul în care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcție specială (securizat, tip Thermopan etc.)” – mai atenționează compania.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut