Tratament nou pentru femeile care suferă de o formă agresivă de cancer de sân

Un medicament inovator pe bază de imunoterapie este acum disponibil pentru tratamentul pacientelor care suferă de o formă agresivă de cancer de sân – cancerul de sân triplu negativ. Dezvoltat de compania Roche, tratamentul se adresează pacientelor cu cancer de sân triplu negativ metastatic, ale căror tumori prezintă o expresie a PD-L1 pozitivă, și este disponibil gratuit pacientelor prin Programul Național de Oncologie.

Potrivit specialiștilor, cancerul de sân triplu negativ reprezintă aproximativ 15% din toate cazurile de cancer de sân și este mai întâlnit în rândul femeilor cu vârsta de până în 50 de ani. La pacientele care suferă de forma metastatică, boala progresează rapid, iar șansele de supraviețuire sunt mai mici la cinci ani de la diagnostic decât la alte subtipuri de cancer de sân.

Numele acestui tip de cancer provine de la faptul că, la examenul histopatologic al tumorilor, lipsesc trei tipuri de receptori, care altfel sunt identificați în majoritatea cazurilor de cancer de sân; este vorba de receptorii pentru estrogen, progesteron și factorul uman de creștere epidermală (HER-2). Din cauza acestor caracteristici, cancerul de sân triplu negativ nu răspunde la tratamentele pe bază de hormoni sau la terapiile care țintesc receptorii HER-2.

„Tratamentul cancerului de sân triplu negativ reprezintă o mare nevoie neacoperită în arsenalul terapeutic al oncologiei. Până în prezent, tratamentul specific pentru acest tip de cancer de sân era limitat la intervenția chirurgicală și/sau chimioterapie/radioterapie. Introducerea acestor tratamente noi pe bază de imunoterapie pot influența pozitiv rezultatele tratamentului și crește supraviețuirea pe termen lung a pacientelor, precum și calitatea vieții acestora”, declară prof. dr. Șerban Negru, medic primar oncolog, președintele Asociației OncoHelp.

„Ne bucurăm că pacientele care suferă de această formă agresivă de cancer pot beneficia de acum înainte de un tratament specific bazat pe imunoterapie. Am văzut cu speranță că noul Plan Național de Combatere a Cancerului are printre obiective accelerarea introducerii terapiilor inovatoare. Sperăm ca acest obiectiv să rămână prioritar, pentru a oferi, în sfârșit, pacienților din România tratamente la standarde similare cu alte țări dezvoltate”, declară și Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer la femei, cu peste 2 milioane de cazuri noi în fiecare an. În anul 2020, în România au fost peste 12.000 cazuri noi diagnosticate de cancer de sân și aproape 4.000 decese ca urmare a acestei afecțiuni.  În același timp, rata de supraviețuire la 5 ani a pacientelor cu cancer de sân este de aproximativ 75% în România, față de 83% în Uniunea Europeană.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut