Tradiții clujene în inima orașului

Printr-un eveniment remarcabil și exemplar organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, pe instalația ,, 10 x 10’’ de pe Bulevardul Eroilor a fost vernisată expoziția outdoor ,, Satul clujean în 10 obiceiuri’’.

Miercuri, spre ora amiezii, întregul univers tradițional de peste ani ai omului, obiceiuri și meșteșuguri artizanale, conservate în pilduitoare imagini, înnobilează acest spațiu expozițional ce poate fi vizionat până la sfârșitul lui septembrie.

Pentru a marca cum se cuvine bogata moștenire culturală clujeană, managerul CJCPCT Cluj, dna Adriana Irimieș și colaboratorii săi: Consuela Bendea, Marinela Zegrean Istici, Grigore Sâmboan, Adriana Andrei, Nicu Cherciu, Marius Romilă, Ioan Bruchental, Nicolae Nerțan și Claudiu Cubleșan, au selectat zece obiceiuri aduse în această valoroasă expoziție care ne prezintă momente deosebite din viața omului, în care sunt sugestive ritualurile și formele lor de desfășurare, diferite acte ceremoniale și multe manifestări cu caracter spectacular.
Despre toate aceste ritualuri de amploare a vorbit, pe larg, publicului, dna Adriana Irimieș, care, simbolic, a prezentat și valorile din arhiva Centrului, apoi a amintit despre numeroasele și permanentele programe de cercetare făcute ani dea rândul de această instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, subliniind în mod deosebit aportul cercetătorului dr. Mircea Câmpean, în a cărui memorie s-a ținut un moment de reculegere.

Rod al cercetărilor este și albumul fotografic prezentat între coperțile unui impresionant volum: ,, Tradiții în satele clujene’’, o sinteză în imagini a activității instituției din ultimii ani, rod al proiectelor de cercetare, revitalizare și promovare a patrimoniului tradițional imaterial din județul nostru.

În finalul alocuțiunii sale, managerul a reamintit că scopul expoziției este acela de a ne încuraja să acceptăm tradiția ca parte din viața noastră, să medităm, chiar și pentru ,,o privire’’, la trecutul și viitorul satului clujean, și, pentru a ne convinge, a invitat să coboare la acest nobil eveniment Grupul tradițional ,,Mărișana’’, din Mărișel, coordonat de prof. Ioan Mariș, dar și Asociația ,, Tradiții Ormănene’’, coordonată de Aurora Cosma, care au prezentat mai multe secvențe din tezaurul folcloric moștenit, ce nu piere nici din Apuseni, nici de pe Someș.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut